Заради ремонт в основно училище "Никола Йонков Вапцаров" в Хасково учениците ще започнат учебната година в сградата на гимназията по автотранспорт. 

Анка Илиева има дъщеря в четвърти клас в училището, което е в ремонт от април. Оттогава нейното и всички 240 деца учат в друга сграда.

"Притеснява ме да не се бият, да не се удрят, в гимназията има големи деца. Чакаме без търпение да е готово училището, пак да се преместят децата", коментира Анка Илиева – родител.

"И децата искат вече", казва пред bTV Алина Мартинова, също родител.

По план ремонтът на училището ще продължи 311 дни.

"Безопасността на децата е осигурена и няма конфликти с по-големите ученици, защото те в много малък диапазон се засичат. Направили сме така, че да влизат по различно време нашите ученици и учениците от гимназията и нямаме проблеми", коментира Димитрина Димитрова – директор на ОУ "Н.Й. Вапцаров".

Според кмета на Хасково след приключване на ремонта, училището ще стане едно от най-модернизираните в общината.

"Това е един от по-съвременните проекти за постигане на енергиен клас А, което значи че освен всички онези мерки, които се прилагаха досега - като изолиране на сградата отвън, подове, мазета, тавани, тук се изгражда и фотоволтаична централа", посочва Станислав Дечев, кмет на Хасково.

И във финансово-стопанската гимназия в Хасково учебната година ще започне в друга сграда.

"Приключили са ремонтите, готови са сградите, просто има малко забавяне - откъм документацията, но училищните ръководства и училищата са готови", коментира Силвия Касабова, началник на регионалното управление на образованието.

Уверението е от октомври учениците да се върнат в гимназията.