"Не“ на насилието казват старозагорци и се обединяват около идеята за справедлива присъда за всички агресори, предаде репортер на "Фокус". Към този момент пред Съдебната палата в Стара Загора са се събрали стотици хора в подкрепа не само на обезобразената си съгражданка, но и на всички хора, които са били жертва на насилие. Сред протестиращите има както възрастни хора, така и много семейства, които са дошли с децата си.

"Посегателството е на местно момиче, но проблемът е национален. Затова призовавам и хората от другите градове, който има желание, който приема лично случилото се и иска справедлива присъда за такъв тип престъпления, излезте пред Съдебната палата и във вашия град. Нека има гласност, нека направим каквото можем, за да спасим нечия друга дъщеря от същата съдба“, апелира Елена Венкова, която създаде фейсбук събитието за протеста в Стара Загора.

Протестиращите се обединяват около идеята за истински справедлива съдебна реформа и промени в Наказателния кодекс. "България крещи "Не“ на насилието. Нас не ни е страх. Искаме защита за нападнатите и затвор за агресорите“, казва друг участник в протеста.

Има и такива, които не вярват, че съда ще си свърши работата и се заканват във физически прояви спрямо нападателя – 26-годишният Георги. Те споделят, че и искат оставка на окръжния прокурор Дичо Атанасов и съдия Татяна Гьонева, която пусна с мярка парична гаранция насилникът на 18-годишното момиче, получило 400 шева.

Организторката на протеста в града под липите бе категорична, шествието, както и тя, не са обвързани с никоя политическа партия. "Нека се фокусираме върху наболелите проблеми, върху борбата за справедливост, за промяна. Моля не отвръщайте на агресията с агресия, за да бъдат чути исканията ни“, апелира към протестиращите Елена.

На част от плакатите също пише, че националните протести срещу насилието се дистанцират от всяка политическа партия и единственото, което приемат е политическата воля на управляващите за спешни мерки и законодателни промени.

Рени АТАНАСОВА