Изложба под надслов “Народни носии от горнооряховския край" откриват в Етнографския музей в Долна Оряхоивца. Временната експозиция ще бъде официално представена т 10:00 часа на 7 септември /събота/. Тя е богатата празнична програма, посветена на 50-годишнината от обявяването на Долна Оряховица за град.

Куратор на изложбата е уредникът на долнооряховския музей Петър Георгиев, който от много години се занимава с традиционното облекло на българите. В експозицията ще бъдат включени съхранени народни облекла от Долна Оряховица, Писарево, Първомайци и други населени места от горнооряховски регион. Специално за празничния ден ще бъде експонирана възстановка на старинна сукманена носия – изключително характерна в бита на селата от региона. Посетителите ще могат да видят също така запазени женски и мъжки пояси, накити, престилки и момински кърпички с типични за този край бродерии.

През целия ден градът ще бъде домакин на различни събития. В следобедните часове тийнейджърите могат да се присъединят към фенсрещата с популярните ютубъри Мартин Светославов–Мъци и Йоан-Петър. Всички почитатели на младите звезди от социалните мрежи ще имат възможност да се снимат и разговарят с тях в продължение на няколко часа. Празничната програма ще продължи с изпълнения на Александра Пулова, Рая Исянкова и ДЮТС "Пъстреница“ към НЧ "Христо Козлев – 1883“. Официалната церемония по повод 50-та годишнина на Долна Оряховица е насрочена за 19.00 часа, когато ще бъде издигнато знамето на града. Празникът ще продължи с изпълнения на Фолклорен ансамбъл "Сидер войвода“ при НЧ "Напредък – 1869“. Програмата ще продължи с концерт на Нелина, а след нея на сцената ще се качи обичаната от всички Тони Димитрова. В края на концертната програма по традиция ще има празнични илюминации, а след това организаторите са предвидили дискотека под звездите.

В третия ден от празненствата – 8 септември, градът ще бъде домакин на спортни събития. Отбори от школите на Троян, Павликени, Велико Търново и Горна Оряховица ще се включат във волейболния турнир, организиран от ВК "Импулс“. Надпреварата ще започне от 10.00 часа в градския парк. Футболните фенове могат да наблюдават първия мач за сезона между ФК "Долна Оряховица" и ФК "Олимпиакос"с. Никюп. Срещата ще започне от 17.00 часа на градския стадион.

Всички празнични прояви по повод 50-та годишнина от обявяването на Долна Оряховица за град се провеждат и със съдействието на Община Горна Оряховица.