На 260-я юбилеен концерт на сцената пред Кметство Свети Влас на  Международен музикален фестивал "Нестия Черноморски перли“ бяха връчени титлите "Мис и Мистър Черноморски перли Свети Влас“. Победители в съревнованието станаха танцьорката от Козлодуй Василена Гаврилова (от "Представителен танцов ансамбъл "Атомик“) и Стефан Степанович от древния сръбски град Кусадак (от КУД "Милойе Попович Джак).

В надпреварата участваха всички желаещи от публиката и 600-те участници във фестивала на Български арт и фолклорен център "Нестия“, с председател Христо Станков, оглавяващ журито. Певци и танцьори от 11 ансамбъла от 5 държави се бориха за титлата, а победителите бяха наградени от Манита Вартан, която е носител на титлата "Мисис България Интернешънъл 2022“ и "Мисис Европа“, а преди 16 години печели конкурс "Мис Свети Влас“. Манита говори пет езика арменски, английски, испански, руски и турски, и бе част от журито и лице на конкурса.

Фестивалът и конкурсът "Мис и Мистър Черноморски перли Свети Влас“ са под патронажа на Кметство Свети Влас и кмета Иван Николов и се организират съвместно от БАФЦ "Нестия“ и Агенция Форум България. Четиричасовият концерт в центъра на Свети Влас започна с грандиозно дефиле по улиците на курорта, в което взеха участие 600-те изпълнители.

Фестивалът "Нестия Черноморски перли“ е сред най-старите и популярни международни мултидисциплинарни форуми, който се провежда от 22 години. От 18 г., откакто е създаден курорта, се провежда всеки петък на сцената пред Кметство Свети Влас. Само тази година в "Черноморски перли“ участваха над 6000 изпълнители от 18 държави: Полша, Словакия, Словения, Босна и Херцеговина, Сърбия, Грузия, Румъния, Украйна, Северна Македония и др. Арт фестивали Нестия "Черноморски перли“ е визитна картичка на културния летен туризъм и показва, че е време туристите по българското Черноморие да се броят не само по шезлонгите и чадърите, но и чрез фестивалния туризъм, който създава принадена стойност и обогатява културния календар на три елитни български курорта с безплатни концерти всяко лято. Фестивалите започват от 1 юни и завършват на 31 август, като всеки петък са на откритата сцена през Кметство Свети Влас, всяка събота в Несебър и всяка неделя в центъра на Поморие.

Освен конкурса за красота в Свети Влас се проведе модно дефиле и бе избран "Най-атрактивен костюм“, който спечелиха Доротея Павлович от Сърбия и Патрик Натанек от Полша. В традиционното надиграване "Кръшна ръченица“ бяха връчени златни, сребърни и бронзови медали на победителите от Сърбия, България, Полша и Република Сръбска. Първото място бе за Александра Георгиева от България и Милош Лучич от Сърбия.

В концертната програма участваха обичаните изпълнители Джина Иванова от "Трамвай №5“, народните певци Георгия Райкова и Венцислав Пенев. В концерта участва и малката призьорка от много международни фестивали Елизабет Армен. Член на журито бе и журналистката Антоанета Титянова – експерт PR в Институт по етнология и фолклористика към БАН, създател на Камара за мода. За първи път излезе и списание на български и английски "Черноморски перли Свети Влас“, популяризиращо Международния арт маратон, който утвърди Свети Влас като столица на арт туризма.

Последните концерти "Нестия Черноморски перли Свети Влас“ са на откритата сцена пред Кметството днес – 23 август и на 29 август 2024 г.