Международният театрален фестивал "Лято, кукли и приятели" се пренася в сградата на Община Велико Търново. Поредното събитие, което е част от програмата, предстои от 19:30 часа тази вечер в голямата зала на местната адинистрация, предаде кореспондент на  “Фокус". Почитателите на кукленото театрално изкуство ще се срещнат с героите от спектакъла "Патиланско царство“, създаден по мотиви от едноименното произведение на Ран Босилек. Представлението е от репертоара на Театър "Мале-мале“ – София. Постановката е дело на Коле Китанов, а сценографията и музиката – на Красимир Кирчев. В ролите се превъплащават Красимир Кирчев и Коле Китанов.

Веднага след спектакъла е и авторската вечер с актьора, драматурга и режисьор Янко Митев. Зрителите и читателите ще съпреживеят уникалната премиера на книги със стихове и пиеси за деца – "Капчици смях“ и "Ненаиграли се куклени пиеси“. Янко Митев ще представи своя нов прочит и среща с приказни герои.

От 11:30 часа утре, отново в залата на Община Велико Търново, започва спектакълът "Привет, магьосници, и сбогом“ на Фондация "Арте Вива“, София. По забавен и пълен с изненади начин, с много хумор и музика разбираме, че във всеки от нас се крие по една малка зла магьосница. Тя може да стане голяма и силна. Дали ще ѝ позволим, зависи от нас. "Привет, магьосници, и сбогом“ е по мотиви от френски приказки. Постановката е на Ваня Йонкова, сценографията – на Свила Величкова, а музиката е композирана от Методи Иванов. В спектакъла участват Симона Нанова и Елена Грозданова.

Отново в събота, но в Художествена галерия "Борис Денев“ в 13:00 часа започва третата артработилничка от фестивала – "Здравей, моя малка магьоснице!“. Записването за участие е на Участниците ще посетят и изложбата с театрални кукли и ескизи "Сцена и кукли“ на Емелияна Тотева – един от водещите сценографи у нас и в чужбина. Всички събития са с вход свободен.

За поредна година, в последния ден от фестивала, ще има награди – изненади, които са предоставени от нашите приятели от Смарт бейби. За участие в томболата е необходимо да влезете в smartbaby.bg и да се регистрирате до 27 август. За пореден път ще предоставим награди (образователни и занимателни играчки или книжки) за трима от зрителите на фестивала, чиито имена ще бъдат изтеглени в деня на закриването на фестивала на 31 август след последното представление.

Международният театрален фестивал "Лято, кукли и приятели", организиран от куклен театър “Весел", се реализира с финансовата подкрепа на Община Велико Търново и на Министерството на културата. Форумът е част от календара на културните събития на Общината. Входът е свободен.