Оперната класика на Вагнер “Летящият хиландец" за пръв път ще е част от фестивала “Сцена на вековете", който се провежда във Велико Търново. Режисурата е на Вера Немирова, като заявката е публиката да бъде завладяна с блестящи солисти, впечатляваща сценография и визуални ефекти, предаде кореспондент на “Фокус"

Спектакълът на Варненската опера ще бъде представен от 19:00 часа в МДТ "Константин Кисимов“.

Рихард Вагнер е автор на либретото и музиката на "Летящият холандец“ – призрачната история за зловещо проклятие, което може да бъде победено само от истинска любов. Саможертвата на моряшката дъщеря Сента най-сетне носи покой на душата на бродещия по моретата Холандец.

Седем години след премиерата си в Магдебургската опера "Летящият холандец“ на режисьора Вера Немирова надгражда предишната постановка с нови внушения, доразвити образи и актуализирана сценография. Във варненския спектакъл режисьорката засяга промените в битието на постковидното общество, в личното и социалното общуване.

Шивачките се събират на площада в очакване на моряците, а на сцената се появява "колелото на късмета“, върху което са отбелязани качествата на мъжете. Този забавен фон е напълно чужд на мечтите на Сента.

Ако приятелките ѝ имат за идеал мъжки образи, пречупени през призмата на рекламите и спорта, то Сента търси истински и дълбоки чувства, далеч от показността и скоростната селфи- култура на днешния ден. Тя мечтае за мъж, който не прилича нито на баща ѝ, нито на годеника ѝ Ерик. Нейната обсебеност от идеята за спасение на Холандеца не е водеща.

Сента търси истинска любов и дълбоки взаимни чувства. Търсенето на тази любов е съпроводено и от желанието да избяга от света, в който живее. Жадува за живот и страст, но "вътрешно“, далече от външната показност.

Сценографията е на Чавдар Чомаков, художник на костюмите е Павлина Ойстерхаус, а мултимедията е дело на Димитър Иванов. Диригент на спектакъла ще е Светослав Борисов 

Ролите са поверени на Деян Вачков, Линка Стоянова, Валерий Георгиев, Гео Чобанов, Силвия Ангелова и Артьом Арутюнов, а в спектакъла участват хор и оркестър на Държавна опера Варна.

Последното заглавие от основната програма на Сезон 2024 ще представи Националния музикален театър "Стефан Македонски“. Това е мюзикъла "Здравей, как си приятелю“ написан по любимите и популярни песни на живата музикална легенда – Стефан Диомов и либрето на Юрий Дачев, който публиката в старата столица ще може да види на 4 септември от 20:00 часа в Летния театър.

На същата сцена ще са и оставащите два концерта от съпътстващата фестивална програма – 80 години Кирил Маричков на група "Фондацията“ и Оркестър на Държавна опера Пловдив (6 септември) и “Liveдn Broadway" на Рафи Бохосян и Русенската опера (11 септември).

Летен оперен фестивал "Сцена на вековете“ се организира от Община Велико Търново с подкрепата на Регионалния исторически музей и Общинска туристическа агенция "Царевград Търнов“. Музикалният форум е под патронажа на Министество на културата и е носител на престижния лейбъл "Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“ 2024-2025.

Билети за всички заглавия се предлагат в мрежата на Ивентим и в Туристическия информационен център на ул. "Христо Ботев“ №5 във Велико Търново.