Фотоизложбата "Съкровищата на Кюстендил“ беше представена в Дряново. Тя е дело на художника Евгени Серафимов и фотографът Владислав Чанев, подкрепена от Община Кюстендил, предаде "Фокус". В двора на 200-годишната "Къща без пирони“ бяха подредени 40 фотографии на девойки, вдъхновени и заснети в стила на картините на Владимир Димитров – Майстора.

Изложбата обединява два фотографски проекта – "Есенните плодове на Кюстендил“ и "Пролетта, девойките и цветята“. Те са вдъхновени от най-добрите примери на материалната и духовна култура в Кюстендилско и са посветени на два от най-емблематичните празника на града – "Празник на плодородието“ и "Кюстендилска пролет“.  

Фотографиите показват съвременни кюстендилски момичета, облечени в безценни образци на запазени автентични фолклорни костюми – истински семейни реликви, които като едни своеобразни портали на времето пренасят зрителя в един идиличен свят на хармония и красота.

"Мисля, че тази изложба ще има много дълъг живот. Винаги, когато Кюстендил се представя като културно-туристическа дестинация по форуми и фестивали, това е един много лесен вариант да се пресъздаде кюстендилска атмосфера. Снимките са напоени с кюстендилско, кодът е Кюстендил. Това е формулата на Майстора, който завинаги запечата българското момиче във фолклорен костюми, държащо плодовете на природата. Това е нашата визитка, визитката на нашия град. Това е нещото, с което ние се разпознаваме“, каза Евгени Серафимов.

Кюстендил и Дряново, въпреки различния си размер, локация и история, имат много общи неща. И в двата града има ангажирани млади хора, които са приели работата си за своя край като кауза. И в двата града хората пазят и разпространяват делото на двама гиганти в културно-историческата ни памет, двамата майстори – Владимир Димитров – Майстора и Майстор Колю Фичето.