За празника на град Добрич, Община град Добрич кани граждани и гости на поредния музикален проект на акордеониста Калоян Куманов. "Фолклорни балади“ е с по-различно звучене от предишните му концерти в родния град. В него участват Деница Василева – вокал, Мирослав Турийски – пианист, композитор и аранжор и проф. Владимир Владимиров – китара и тамбура. В този концерт ще бъдат изпълнени произведения от българския фолклор, както автентични, така и модерни - авторски пиеси. Създателят на проекта споделя, че го е направил с ясната идея за представяне и поднасяне на фолклора ни с едно елегантно, мистично и баладично звучене. Да припомним кратки биографични данни:

Нашият известен съгражданин Калоян Куманов е акордеонист - един от малкото музиканти в Европа, виртуозно изпълняващи класически произведения на акордеон. Роден е през 1981 г. и започва да свири на акордеон заради своя брат Явор – също изключителен музикант. Завършва СУ "Св. Климент Охридски“ в родния си град, след което и АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев“ в Пловдив. След дипломирането си в България печели конкурс за концертмайстор на Акордеонния оркестър на Барселона и Оркестъра към консерваторията в Сабадей – Каталуния и се превръща в първия българин свирил и в двата централни акордеонни оркестъра на Каталуния. Завършва Държавния университет на Барселона, където специализира музикална педагогика в класа на Роса Мария Жирбау, президент на Каталунската асоциация на педагозите  и  специалност  дирижиране в класа на големия диригент Едмонт Елкстром. Единадесет години е преподавател в Каталунската консерватория по акордеон, солфеж и хорово пеене. Става coлиcт и пъpви акордеон в Акордеонния оркестър нa Caбaдeй c диpигeнт Mигeл Анxeл Maecтpo. В този състав гастролира не само из цяла Испания, но и стига до Музикалния театър на Менделсон и Йохан Бах Хале в Лайпциг. Преподава акордеон, пиано, солфеж и хорово пеене в консерваторията Лисеу. Вдъхновява учениците си в Музикалната школа "Opфeo Гpacиeнc“, както и в Музикалната академия на остров Meнopкa, където e и пъpви диpигeнт нa Акopдeoнния оркестър. Участва в множество различни музикални проекти, камерни състави, групи за World Music, Folk music, класическа музика, самостоятелни концерти и др. Свирил е на сцени като  Palau de la musica catalana - Барселона, Gran Teatre del Liceu - Барселона,  залата на Й. С. Бах в Лайпциг, Гранд опера Париж  и др. Участва в театрални пиеси като композитор и музикант. Води майсторски класове по акордеон за класическа музика и балканска музика. Изнася лекции на педагогически теми. Преди 6 години се завръща в България, не само заради носталгията, но най – вече заради желанието да твори на световно ниво в собствената си страна. Създава Leyenda (от исп. – легенда), а заедно с Евелин Демирев, Стоян Янкулов Стунджи и Ангел Дюлгеров създава "Калоян Куманов проджект“.

Деница Василева е родена в град Пловдив. Творческият ѝ път започва още от ранна детска възраст като ученичка на прочутата родопска певица Анка Кушлева. От малка е носителка на множество награди от фолклорни конкурси и надпявания в страната и чужбина. През 2005 г. година започва да учи в АМТИИ "Проф. д-р Асен Диамандиев“ - Пловдив и по същото време е част от хоровия състав и солист на Фолклорен ансамбъл "Тракия“ гр. Пловдив. Завършва АМТИИ "Проф. д-р Асен Диамандиев“ - Пловдив със специалност "Медийно музикално редакторство“. От 2009 до 2023 година работи като певица – народно пеене в щатен народен хор, и до днес е част от Академичен фолклорен ансамбъл при АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев“ - Пловдив, с който осъществява множество концерти. От 2013 г. до 2017 г. работи като преподавател по народно пеене в НУМТИ "Добрин Петков“ гр. Пловдив, а през 2014-2015 г. е водеща на фолклорното предаване на радио Пловдив "Песента му е празника, раздумка му е кавала“. От 2014 г. до момента е солист на етно формация "Фолк Лайн“, с която има множество концерти в страната и чужбина. От 2017 г. е редовен докторант в АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев“ - Пловдив в направление "Музикознание и музикално изкуство“, а през 2022 г. ѝ е присъдена образователна и научна степен "Доктор“ след успешно защитен дисертационен труд на тема "Българската народна песен и нейната съвременна интерпретация“. Преподавателската ѝ дейност в пловдивската академия  започва през 2021 г. като асистент по народно пеене, а от 2023 г. е главен асистент. Има осъществени записи с различни формации и състави, както и аудио записи с Оркестъра за народна музика на БНР.

Мирослав Турийски е известен български джаз пианист, композитор и аранжор. Преподавател е по джаз пиано и импровизация в АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив в Катедра "Класическо и Поп и джаз изпълнителско изкуство“. Завършил е НМА "Проф. Панчо Владигеров“, София с Джаз пиано и магистърска степен от АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив. Носител е на Златно перо за принос към българската култура 2017 г. Концертирал е в повече от двайсет държави на четири континента. Развива активна звукозаписна дейност. Написал е над двеста авторски композиции и аранжименти за различни състави: джаз комбо, браз оркестър, струнен квартет, биг бенд, струнен оркестър, симфоничен оркестър и др. Участва в различни творчески проекти както като водач, композитор и изпълнител, така и като сайдмен с голяма част от водещите български джаз изпълнители.

Проф. Владимир Владимиров е Декан на факултет "Музикален фолклор и хореография“, Катедра "Музикален фолклор“ в АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев“ - Пловдив. Роден е в Стара Загора, където прави и първите си стъпки в музиката в ДФА "Загорче“. По-късно завършва НУФИ "Филип Кутев“ – Котел и АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив. От 2018 г. е поканен да преподава и в Академията за изкуство и култура в Осийек, Хърватска. Участвал е в национални и международни проекти: Rila Music Exchange 2015-2019; Fidlers on the move – Gent /Belgium/ 2018/2016; "Майсторите“ 2016; "Непознатите“ 2018/2016. Носител е на "Кристална лира" на СБМТД за 2013 г. с Академичен народен оркестър; Първа награда от Международен конкурс "Фолклор без граници" Добрич – Албена 2010; Втора награда за инструментална пиеса от конкурса Нова българска народна музика в 7/8 - Чепеларе 2007; Първо място с Академичен народен оркестър от 12та Творческа среща Котел – 2005; Гран при и Първа награда от Международен конкурс "Фолклор без граници" Добрич – Албена 2004. Публикувал е много научни статии, доклади и други творчески трудове. Автор на музикални пиеси, концертиращ артист.

ВХОД СВОБОДЕН

25 СЕПТЕМВРИ 2024 г.      

НАЧАЛО: 18.00 ч.   

КОНЦЕРТНА ЗАЛА "ДОБРИЧ“