Държавен културен институт-Културен център "Двореца" в Балчик е домакин на Национална годишна среща на обредните домове в Република България, предаде репортер на "Фокус". Форумът ще се проведе утре - 8 септември.

В 11:00 часа на открита сцена “Нимфеум" ще бъде представена фолклорна програма с кратка презентация на тема: “Трансформация на българската сватба преди и сега". Участват ансамбъл “Сборенка" при СУ “Свети Климент Охридски" в град Добрич. Това са ученици от ХII-ти клас – професия танцьор с хореограф-педагози Гергана Димитрова и Светлин Куцаров. 

Организатор на събитието е Сдружение на обредните домове в Република България с председател Румена Маринова. Сдружението обхваща обредни домове, които са общински структури. Същите са създадени преди повече от 30 години да управляват и стопанисват общинската собственост в областта на обредната дейност, както и да предлагат свързаните с това услуги за населението. Част от работата на сдружението е сътрудничество с организации, институции, физически и юридически лица в страната и чужбина за взаимен обмен на информация, също организиране на симпозиуми, семинари конференции и други национални и международни форуми.

Жулиета НИКОЛОВА