И през тази есен във Велико Търново стягат поредното издание на кампанията "Движи се и победи“. Инициативата се случва за 43-ти пореден път, като ще продължи в дните от 28 септември до 19 октомври, предаде кореспондент на "Фокус“. Тя отново ще е разделена на три етапа.

"В околностите на град Велико Търново, по познатите туристически маршрути и екопътеки, ще преминат участниците в превърналата се в традиция за населението на община Велико Търново инициатива за повишаване на физическата активност“, поясняват от РЗИ – Велико Търново.

Първият етап е на 28 септември и е с маршрут от Велико Търново до парк "Ксилифор“. Четирите лъча, които ще тръгнат по едно и също време – в 8:00 часа сутринта, са съответно от: кв. Асенов (църквата "Св. 40 мъченици), село Арбанаси (югоизточния край или от телевизионната кула), автобусното обръщало до ВТУ "Св. св. Кирил и Методий“ /Ректората/ и село Шереметя. В 10:00 часа на "Ксилифор“ ще бъде официалното откриване, а след това за децата, юношите и възрастните са организирани спортно-туристически игри и щафети. Децата ще могат да ловят риба, да се катерят по стена, да играят шах и дартс, да плуват с туристически каяци, да се спускат по алпийски тролей над езерото, да играят плажен волейбол и много други изненади.

Победителите в отделните спортно-туристически дисциплини ще получат съответни грамоти и награди, а за всички участници в спортно-туристическия празник организаторите са предвидили малки награди, спечелени чрез томбола.

По време на есенната кампанията "Движи се и победи“ ще бъдат разпространени здравно-образователни материали за поведенческите фактори на риска за здравето и профилактиката на хроничните незаразни болести, а за всички участници, по желание, ще бъде осигурено измерване на кръвно налягане.

Вторият етап е най-разнообразен и включва четири маршрута, като всички тръгват от кв. "Асенов“  и достигат до различни точки на село Арбанаси. В единия от маршрутите се достига до манастира "Св. Никола“, в други два до пещерата "Калугерска дупка“, а в четвъртия – до телевизионната кула и конната база.

Третият етап е по екопътеката он Беляковец през Преображенския манастир до Велико Търново. Часовете на тръгване са 9:00 – 9:30 часа, за незапознатите с маршрутите ще бъдат осигурени водачи. След приключването на маршрутите участниците трябва да извършат регистрация в крайните пунктове, за да могат да участват в тегленето на награди.

Всеки един от маршрутите отнема между един и два часа за преминаване.

Първото издание на "Движи се и победи“ се провежда през 2001 година. От тогава до сега в кампанията са участвали 20 210 души, сред които и 468 семейства. В последното и издание, през пролетта, са се регистрирали 208 участника – 141 жени, 167 мъже и 5 семейства.

Организатори отново са Общината, ОбС – Велико Търново, РЗИ, Младежки дом и Туристическо дружество "Трапезица – 1902“.