Животновъдите искат да се вдигне забраната за паша в националните паркове. "Отчаяни сме, ще колим животни" - заяви пред Plovdiv24.bg Благовеста Василиева от "Дивата ферма".

"Ако резервът от 100 000 декара пасища се освободи, животновъдите в "Централен Балкан" ще спрат да стачкуват, защото пашата ще бъде достатъчна. Ние две поредни години атакувахме плановете за паша в Национален парк "Рила" и паднаха в съда. Едното от основанията да падне беше за отделените пасища за дивата коза. Местообитанията са скалисти, силно захрастени, но по НТП са пасища" - обясни тя.

По думите й, отделените пространства са 30 % от цялата територия на планината  Рила. Смята, че, ако тези пасища се отдадат на всички желаещи животновъди и се освободи и резервът със заповед на министъра на околната среда и водите, двата парка (б.а. - Централен Балкан и Рила) ще бъдат спасени, хората ще има къде да пашуват сега и веднага, но за това се иска политическа воля. 

"Тази година някои от животновъдите имат нула разрешително за паша. Какво правим с тях?" - пита Василиева.

Тя е категорична, че животновъдите не се нуждаят от компенсации, а искат ресурса за паша. Предложили им възможност в природен парк "Рилски манастир", но когато отишли да проверят на място, видели че всичко е захрастено с хвойна и клек. Опасява се, че така ще се случи и в Рила, и в Централен Балкан, където вече е тръгнал процесът. Опасява се, че ще се наложи да изколят животните.

"Най-голямата биологична ферма в България, даже в Европа, защото надали в Европа има 2000 пасищно отглеждани говеда на едно място, ще бъде ликвидирана тази година. Ние имаме капацитет за 500 животни, нямаме за повече" - каза фермерката.

Василиева няма отговор на въпроса как ще се прилагат мерките за биологично животновъдство. "Ние сме едни прости кравари, така да се каже. Нас ни правят на маймуни и ни извиват ръцете и ни казват: "Няма паша, вие сте вън от парковете, няма къде да отидете.". Защо да няма къде да отидем? Тези 30% от цялата територия на Рила - това са много декари земя. Какво като са скалисти и захрастени, те стават за паша. Ние не пречим на дивата коза, имаме десетки клипове, с които можем да докажем как дивите кози слизат при кравите и пасат заедно с тях" - обяснява Благовеста Василиева.

Няма ясен регламент и методология, по която са отделени пасищата в националните паркове, МОСВ дори няма приета система за мониторинг. Василиева вече започва да подозира, че всички пречки се създават умишлено. Това обаче означава, че с биологичното земеделие е приключено. 

На страницата на "Дивата ферма" е подписка, за да бъде внесена в Народното събрание с искане да се спаси биологичната ферма. "Без тези пасища ще ни падне биологичния сертификат. Ние 15 години сме развивали този ресурс. Когато се качихме 2008 г. в Рила - там нямаше нито пасторализъм, нито нищо. Ние бяхме първите и единствените. До 2014 г. никой нямаше там. Апетитите дойдоха, когато дойде програмата за пасторализъм и в Рила, и в Пирин, и тогава започнаха проблемите" - разказва Василиева.

По статистика, над 8000 говеда тази година остават без паша в трите национални парка.