Броени дни преди началото на новата учебна година ОДМВР-Видин апелира към водачите на моторни превозни средства да шофират внимателно и призовава родителите - с поведението си на пътя, и като пешеходци, и като и като шофьори, да спазват правилата и да бъдат за пример на децата си.

Информация за текущи и предстоящи превантивни инициативи по пътна безопасност и статистика за пътнотранспортния травматизъм през лятната ваканция, представи на брифинг пред журналисти главен инспектор Владимир Герасимов – началник на сектор "Пътна полиция“ в ОДМВР-Видин.

Превантивната акция на полицията "Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“ се провежда ежегодно през месеците септември и октомври. Тя има за цел да осигури безопасността на движението на децата, учениците и техните близки в районите на детските градини и училищата преди откриването на новата учебна година, през първия и втория учебен срок, съобщи началникът на сектор "Пътна полиция“. Той уточни, че през лятната ваканция – за времето от 1 юни до 31 август т.г., на територията на област Видин са възникнали 11 пътнотранспортни произшествия с деца, пострадали са девет деца – велосипедисти и пътници в МПС. /За същия период на 2023 г. катастрофите с деца са били 11, с две пострадали деца – пътници в МПС/.

В първия ден на новата учебна година - 16 септември, ще има засилено полицейско присъствие в районите на детските градини и училищата за осигуряване на добър обществен и безопасно движение на пешеходци и автомобили.

Създадена е необходимата организация да има присъствие на униформени служители в районите на учебните заведения с превантивна цел преди началото и в края на учебните занятия през цялата година.

Изготвят се графици, съвместно с РУО-Видин, за провеждане на беседи по безопасност на движението от униформени служители с правомощия за работа на ЗДвП. Беседите с децата от детските градини ще са целогодишно, а с учениците - през първия и втория учебен срок.

Традиционната Седмица на детската пътна безопасност ще се проведе от 16 до 22 септември. Събитийната програма за нея ще бъде посветена на Дните на безопасността на пътя – Safety Days, организирани от Европейската мрежа на службите на пътна полиция – Roadpol, които се провеждат в Европейската седмица на мобилността (16-22 септември). През тази календарна година Roadpol обяви 18 септември за Ден без загинали на пътя.

Служителите на сектор "Пътна полиция“-Видин имат готовност да подкрепят и участват в превантивни инициативи, организирани от институции, детски градини и училища, насочващи вниманието на децата и възрастните към задължението им да спазват правилата за движение, заяви главен инспектор Герасимов.