По-рано днес "Фокус" публикува читателски сигнал, относно замърсени и неработещи чешми в Пловдив. Гражданинът ни изпрати писмо, за да изкаже огромното си възмущение от ситуацията и попита, кой всъщност плаща за всичко това.

От ОП " Чистота" се свързаха с редакцията ни, за да отговорят на всички въпроси.

“Цялата поддръжка на чистота и зелените системи в Пловдив се заплаща от данъкоплатците. Средно по 5 пъти са поправяни всички над 60 пловдивски обществени чешми от началото на сезона. Някои от тях даже са поправяни и много повече. Отстраняването на тези аварии се заплаща от бюджета на предприятието, което пък е от джоба на пловдивчани.", отговориха те.

От предприятието отново припомниха, че водата в градските чешми не е безплатна. Към всяка от чешмите има прикрепен водомер, отчитащ консумацията, която Община Пловдив трябва да заплати от бюджета.

Увериха ни, че чешмата при парк "Розариум" се поправя, а падналото дърво е било отстранено още през вчерашния ден, неща, упоменати в сигнала на нашия читател.

"Двете чешми пред хотел "Тримонциум" и до форум "Север" са изпълнени по проекта за площад "Централен". Чешмите са произведени в Америка, но са  създадени за потребление на европейски столици и граждани, за да създават необходимата атмосфера е центъра на града.

За съжаление те бяха счупени много бързи, а в пакета си чешмите не пристигат с резервни части. От ОП “Чистота" и ОП “Градини и паркове" ще почистят създалия се боклук.