Река Янтра  във Велико Търново отново става плавателна, макар и за ден. През уикенда очакваме във водите ѝ да се потопят “Бюджетни пирати". Това е името на едно от най-атрактивните събития, част от фестивала “48 часа Варуша юг", предаде кореспондент на “Фокус".

“Малка част от местна група велосипедисти, които през горещите летни дни често заменят колелото със SUP бордове и каяци, в търсене на прохлада и адреналин по близките язовири, бързеи и вирове, канят на събитието "Бюджетни пирати в Янтра“, което ще бъде част от предстоящия във Велико Търнов на 16, 17 и 18 август фестивал "48 часа Варуша юг“. Петър Георгиев, Тодор Иванов, Кристиан Александров, Росен Анастасов, Йордан Кисьов и Васил Василев ще припомнят, че преди години реката се е ползвала за транспорт, отдих и дори спортно гребане", разказват организаторите.

Целта им, както допълват сами, е да привлекат повече внимание към водата и реката, които винаги са били символ на чистота и нов живот. Участниците ще почистят бреговете около Стамболовия мост от натрупаните отпадъци, а в събота вечерта /17.08/ ще направят светлинно шествие под съоръжението.

“В тъмните часове на съботната вечер, когато по улиците на старо Търново още отекват последните акорди от втората вечер на фестивала, ще потопим дъските в Янтра и ще добавим малко светлина и багри в пространството под Стамболовия мост. Разбира се ще се радваме, ако видим повече светлини от фенерчета и челници над моста, като по този начин можем заедно да сътворим едно малко нощно светлинно шоу", казват още те.