На 6 септември в 20:00 часа на мегдана в Боженци ще бъде премиерата на специално създадения спектакъл "БожанкалииТе". Поводът е 60 години от създаването на Музей на архитектурно-исторически резерват "Боженци“, а реализирането му става възможно с финансовата подкрепа на Програма Култура на Община Габрово.

"БожанкалииТе“ е театрално представление, съвместен културен продукт на музей "Боженци“ и Драматичен театър "Рачо Стоянов“ - Габрово, създаден за архитектурно-историческия резерват, за неговото славно минало, колоритните жители и знатни особи.  За основа на спектакъла са използвани, както истински истории и личности, свързани със селото, така и легенди. Разказът е базиран на нематериалното културно наследство на Боженци, а архитектурното богатство на резервата ще обгърне публиката и актьорите, за да ги пренесе в миналото, използвайки даденостите на естествена среда в селото. Драматурзи, сценограф и хореограф ще разкажат писаната и неписаната история на Боженци -   атрактивно, въздействащо и с доза хумор.

Надигаме съвсем малко завесите ....

Настъпва утрото на дългоочаквания празник Лазарня. Божанкалии - млади и стари, развълнувани по своему за предстоящия ден и гостите, които ще

посрещнат, започват своите приготовления. Радости и скърби, любовни

трепети и разочарования, обществени дела и междуличностни сплетни – все общочовешки теми, които владеят и божанкалиите, ще изпълнят мегдана и калдъръмените улици на селото в този важен за мнозина ден.

"БожанкалииТе“

Автор и драматург – Емилия Илиева

Режисьор – Светослав Славчев

Художник – Снежанка Бенчева

Хореограф – Валя Маринова

Участват: Силвия Боева, Магдалена Славчева, Добринка Тосева, Ванина Попова, Надежда Петкова, Виолина Доцева, Илия Костадинов, Петко Койчев,Светослав Славчев, Дилян Николов, Атанас Димитров, Любен Попов, Петър Рангелов, Александър Андреев, Валери Радев и танцьори от Фолклорен танцов ансамбъл "Сивек“.