Позиция СНЦ "Бизнесът за Пловдив":

Сдружение "Бизнесът за Пловдив“ застава зад позицията за спешни мерки за справяне с безводието и изсичането на горите, като двете направления са неразривно свързани. Обръщаме внимание, че неглижирането на системни проблеми в управлението на водите и горите доведе до този срив, на който сме свидетели всички.

Десетки хиляди българи са без вода в 21 век, когато водата е обявена за неотменно и общодостъпно благо. 

Посоките, в които трябва да се търсят стратегически решения, са очертани в тази наша позиция, консултирана с експерти на Сдружението.

- спешна рехабилитация ва ВиК мрежата.

- откриване и завършване на нови водоизточници и определянето на по-широки санитарни зони, които да опазват водите в тях.

- спешни  мерки за ограничаване на изсичането на горите и още по-строг контрол, който да рефлектира и до износа на дървесина. Бързо въвеждане на предложената Европейска директива за използване на сертифицирана дървесина в дървопреработващата индустрия.

- мерки срещу незаконното включване във водоснабдителната система.

Недопустимо е от страна с умерен климат и значителни водни ресурси да се превръщаме в пустиня с пресъхнали кладенци. Климатичните изменения ни напомнят, че ние носим отговорността за бъдещите поколения!