"Безотговорността е най-опасната искра“  – под това мото Министерство на земеделието и храните и Изпълнителна агенция по горите провеждат информационно-образователната кампания за опазване на горите от пожари в цялата страна. Тя стартира в края на месец юни и ще продължи до края на месец септември. В партньорство с областните администрации в страната, Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“ и медиите се цели да се засили превенцията, да се изостри вниманието и повиши отговорността на хората от всички възрастови групи към този обществено значим проблем.

56% от пожарите са възникнали поради небрежност. За 35% от тях причините са неизвестни. Умишлено са причинени 6% от всички пожари, а 3% са естествените (от мълнии).

Високите температури и засушаването увеличават риска и всяко невнимание може да доведе до запалване, което да застраши живота и здравето на хората, да нанесе сериозни щети на природата.

Апелираме посетителите на горските територии да спазват правилата за пожарна безопасност и да не проявяват небрежност. При забелязване на пожар в гората е необходимо незабавно да се подаде сигнал на телефон 112.