"Балканска скариада“ ще се проведе за 15-ти път в Етнографския комплекс в Златоград на 14 октомври. Това съобщи за "Фокус“ Александър Митушев – управител на комплекса и организатор на празника. "В този празник на балканската скара ще се представи кухнята на балканските народи и най-вече скарата, която се прави по празненства и пазари. През всяка скара ще има танци на съответната нация, както и изпълнения на фолклорни състави от България, Гърция, Турция и Сърбия. Ще гостуват и VIVO Монтана с ритмите на Горан Брегович“, поясни Митушев.  

Той допълни, че цялата чаршия ще се оглася от балкански ритми, които ще са на 4 естради. Гостите на празника ще могат да опитат от вкусните гозби на скарата – турската с традиционния адана кебап, българската с кебапче, кюфте и пържола, гръцката с гироса и рибата на скара, сръбската с плескавица и колбасица.

Очакват се много хора да присъстват на празника в южния град. Хотелите и къщите за гости в Златоград вече са резервирани за Балканската скариада. Има и много еднодневни организирани екскурзии от близките населени места специално за празника, каза още неговият организатор.

Нели ГЕРГЬОВСКА