"Агнес, жената на Уил“ ще постави началото на тазгодишното морско издание на единствения по рода си театрален фестивал на монодрамата "Към звездите“. Официалното откриване ще бъде на 1 октомври, във Военноморски клуб. Началният час на постановката е 19,00.  Текстът е на Нина Мазур, режисьор е Невена Митева, а в ролята на съпругата на Шекспир е актрисата Анна Петрова. 50-минутният моноспектакъл е с респектиращ брой участия в международни фестивали в различни точки на света. Има и награди за режисура и за най-добра актриса - от "Импулс“, Бишек, Киргизия и "Моно Акт“ Пейч, Косово. След края на постановката е предвидена среща-разговор с творческия екип.

На 5 и 6 октомври сцена за монотеатъра става зала 2 на Фестивалния и конгресен център.

Четири дни преди да навърши 85 години ценителите на камерното театрално изкуство ще зарадва носителката на Аскеер Мария Стефанова. Пред публиката във Варна, в зала 2 на ФКЦ, на 5 октомври тя ще представи "Кралицата майка“ в компанията на Георги Каркеланов. Спектакълът е дело на Театъра на армията. За превъплащението си в "Кралицата майка“ Мария Стефанова получи голямата награда на Фестивала на камерните форми във Враца. Текстът е на Манлио Сантанели, в превод на Аве Иванова. Режисьор е Стефан Спасов, а автор на музиката Добрин Векилов – Дони.

Финалният щрих на фестивала, който се провежда под егидата на форума "Монодрама“ на Международния театрален институт на ЮНЕСКО, ще постави житейската половинка на Дони – актрисата Антоанета Добрева-Нети със своя спектакъл "Глас“.

"Глас“ е първият моноспектакъл, изигран от жена в историята на Театъра на Армията. На сцената, под режисурата на Ивайло Христов, тя влиза в образа на дубльорката на оперната прима Мария Калас. Автор на текста е Елена Алексиева, музиката е дело на Добрин Векилов-Дони.

Билети за представленията вече се продават във ФКЦ и театър "Българан“. Фестивалът се осъществява с финансовата подкрепа на Община Варна, чрез фонд "Култура“.

В дните между спектаклите организаторите планират ателиета за арт терапия на деца и възрастни в партньорство с фондация "За жената“. Основен двигател на сесиите в тях ще бъде психологът проф. Димитър Димитров, който пристига за феста от Германия, за да работи с хора с деменции, претърпели травми, диабетно болни и пр. Достъп до креативните работилници ще имат всички желаещи.