Уникални и незабравими 48 часа започват днес във Велико Търново. Всъшност проргамата на фестивала “48 часа Варуша юг", който стартира официално днес, продължава чак до неделя вечерта, преддаде кореспондент на “Фокус".

Старата столица посреща повече от 120 участници - артисти, творци, занаятчии, местни хора, бизнеси и институции. Жители и гости на Велико Търново ще имат възможност да посетят 108 събития, разпръснати на 47 локации в старата част на града. От 14:00 до 18:00 часа днес, например, Изложбени зали “Рафаел Михайлов" ще са домакин на две прояви - “Ако съдим книгата по корицата" и “Мисли, преди да пораснеш". По същото време на сцена Хипстър ще има парти с DJ Stanchika.

Фокусът на програмата тази година е Янтра като създател на отличителния търновски пейзаж. Темата присъства по различни начини в събитията, разделени на пет категории:

* Визуални изкуства 

* Творчество и релакс 

* Архитектурна 

* Музикална 

* Семейна програма 

Плажът на Янтра отново се преобразява с подкрепата на фондация “Колективът" и инициативата им за обживяване на речните пространства “Реките на града". Освен трансформация на физическото пространство в предпочитана локация за спорт и отдих, мястото се изпълва и с културна програма. Художествени намеси, артистични работилници и колективни творчески актове по брега на Янтра ще провокират посетителите да изследват връзката си с реката.