Зрелостници от Професионалната гимназия по битова техника и Професионалната гимназия по машиностроене в Пловдив получиха сертификати за успешно завършен курс по "Основи на неавтоматизираното производство“ и "Архитектура на автоматични асемблиращи машини и линии“ като част от проекта "Включване на индустрията в учебния процес на професионалните гимназии в Тракия икономическа зона“ по време на връчването на дипломите на зрелостниците от випуск 2024г.

Уникален проект, разработен от екипите на Центърът за професионално обучение "Тракия“ и Клъстер Тракия икономическа зона се реализира пилотно в две професионални гимназии в гр. Пловдив.

Проектът има за цел да позволи на водещи компании от индустрията да участват пряко в учебния процес при подготовката на ученици от 10 клас в професионалните гимназии, чрез оборудване на лаборатории със съвременна техника и създаване на специализиран учебен материал, отговарящ на бързите темпове на развитие на технологиите.

В продължение на 3 години през обучението преминават 160 ученика от две професионални гимназии – Професионална гимназия по битова техника и Професионална гимназия по машиностроене. Проектът дава възможност на учениците от двете училища от най-ранен етап на развитие в своята професия да придобият допълнителни знания по специални предмети, които се преподават само в тези гимназии- "Основи на неавтоматизираното производство“ съвместно с чешката компания BTL Industries Bulgaria и "Архитектура на автоматични асемблиращи машини и линии“ съвместно с френската Schneider Electric Bulgaria.

Учебните часове се извеждат от преподаватели от Университета по хранителни технологии като целта е създаване на устойчива връзка между професионалното, висшето образование и реалната индустрия.

Проектът е инициатива и се финансира съвместно от "Тракия ЕДУ“ към Тракия икономическа зона, фондация "Америка за България“, Schneider Electric Bulgaria и BTL Industries Bulgaria.

"Интересът на учениците от двете гимназии към този проект е невероятно голям. Обученията се провеждат върху уникални, специално разработени за тези обучения, технически стендове и пособия, които сами по себе си допринасят за този интерес. Допълнителен стимул е и възможността да се срещнат в ученическа възраст с преподаватели от висшето образование и да общуват с тях като с равни. Получените сертификати са идентични с тези, които издаваме при обучение на служители на предприятия, тъй като центърът на професионално обучение "Тракия“ е специализиран в квалификация и доквалификация на кадрите от индустрията.

Преминалите през това обучение и получилите сертификатите ученици имат значително по-добра възможност да започнат веднага работа във компаниите партньори или в други производствени компании от Тракия икономическа зона“ - подчерта доц. д-р инж. Таня Титова – директор на "Тракия ЕДУ“ и ръководител катедра "Автоматика, информационна и управляваща техника“ на УХТ.

"Инициативите на Тракия икономическа зона в посока реално свързване на бизнеса с професионалните гимназии в последните години са много и стават все по-ефективни. Подобни пилотни проекти създават добри практики, които намират място в бъдещите планове на МОН за възраждане и развитие на професионалното образование в България“ – подчерта инж. Росен Костурков, създател на Центъра за професионално обучение Тракия към ТИЗ.

"Един от най-хубавите проекти в, които съм участвал. Младежи от Професионална гимназия по битова техника - Пловдив имаха възможност да придобиват практически умения по учебна програма разработена от BTL Industries Bulgaria. Благодарение на компанията, фондация "Америка за България“ и Тракия икономическа зона беше оборудван кабинет и бяха осигурени материали и инструменти за практическите занятия. Центъра за професионално обучение Тракия подсигури външни преподаватели, които успяха да научат децата на умения, чрез които лесно да се реализират на пазара на труда“ бяха думите на Георги Петков- изпълнителен директор на BTL Industries Bulgaria.

Сертификатите на първите зрелостници завършили и специализираното обучение бяха връчени от Георги Петков (BTL Industries Bulgaria) и доц. Таня Титова (Тракия ЕДУ). На тържествените церемонии присъстваха представители на МОН, на двата технически университета в гр. Пловдив – ТУ Пловдив и Университет по хранителни технологии, както и началника на РУО Пловдив - г-жа Киркова.

И двете професионални гимназии, както и двата чужди инвеститора, които този проект свърза, изразиха задоволството от постигнатите резултати и заявиха, че ще се включат в новия тригодишен цикъл на проекта. Целта е все повече производствени компании от Тракия икономическа зона да имат възможност да участват в подобряването на качеството на професионалното образование в гр. Пловдив и връщането на славата на професионалните гимназии като училища, от които излизат добре подготвени средни технически кадри, които са гръбнака на съвременната индустрия.