На 24 август 2024 г. от 10:00 ч. Столична библиотека в партньорство със Зоологическа градина – София кани всички любители на книгите и животните в Столичния зоопарк (до езерото), където е и първата зообиблиотека в България.

Всички посетители на Зоопарка ще могат да разгледат изложбата "Птиците на Америка" представяща една от най-уникалните и скъпи книги в света от 30-те години на XIX век., чиито автор е американският орнитолог и художник Джон Одюбон, съдържа 435 цветни литографии на близо 500 вида птици, които са изобразени в реален размер. Книгата е в 4 части, издадени в периода 1827-1838 г. В изложбата са включени и първият определител на птици в България от 1909 г. на д-р Едвард Клей и учебници по зооология като най-старият е от 1866 г.

Най-малките и любознателни посетители ще имат възможността да разгледат някои от първите издания за деца от български автори - "Дребни стихотворения за децата и отделенията", 1888 г. на П. Р. Славейков, "Стихотворения за малки деца" от Иван Вазов, 1891 г., първият български роман за деца на Калина Малина "Златно сърце", 1930 г. и др.

Всички любознателни посетители ще могат да се включат в "Мисия Зоодедектив" - част от образователната платформа за деца в училищна възраст на Зоологическа градина – София, става ясно от публикация на Зоогическата градина София във Facebook.

Зообиблиотеката ще бъде заредена с нови и интересни издания.

Ще присъства също така мобилната библиотека "Библиобус“, от която всеки ще може да заеме книги. На всеки желаещ Столична библиотека ще подари едногодишна читателска карта и книга по избор.