Предстои пловдивчани да разберат кой район е най-шумният в града, както и кой е най-големият източник на шум в околната среда. Това ще стане възможно, след като Община Пловдив сключи договор с фирма "Спектри" за изготвяне на актуализация и разработване на стратегическа карта за шум в околната среда, видя Plovdiv24.bg.

Стойността на договора след проведената обществена поръчка е за 80 400 лева, като в рамките на една година - до 12 юли 2024 г. документът трябва да е готов. Възложител е заместник-кметът Анести Тимчев.

Стратегическата карта за шум (СКШ) трябва да определи степента на шумовото натоварване в околната среда чрез измерване, оценка и картотекиране на шумовите нива. Като основни източници на шум ще се изследват: автомобилният транспорт (интензивният трафик, като се вземе предвид настилката), железопътният транспорт, въздушният транспорт, промишлеността, 

Всъщност това е план-карта на Пловдив, върху която се нанасят шумовите нива от транспорта, от промишлени дейности и от други източници на шум. Посочват се районите с констатирано превишаване стойностите на показателите за шум, които могат да предизвикат вредно въздействие върху здравето на хората.

Ще бъдат актуализирани и данните на съществуващата Стратегическа карта за шум в околната среда на Пловдив. Ще бъдат направени измервания, изчисления и картографиране на шумовите нива, да се определи степента на шумовото натоварване на околната среда.

Ще стане ясно и до каква степен са ефективни предприетите до момента мерки за ограничаване и намаляване на шума на територията на Пловдив.