В началото на всяка година Посолството на Швейцария подготвя предстоящото си участие в мотивиращи инициативи, вълнуващи събития и важни юбилеи. През 2024 година ще отбележим 140-та годишнина от пристигането на швейцарските учители по гимнастика в България, пишат от дипломатическото представителство.

"Фокус" ще ви разкаже за Луи Айер. Известно е, че швейцарецът е основател на спортното движение в България. Луи Айер е роден в Бе, Швейцария през 1865 година. Живее в Хомберг. Учи в Лозана, Женева и Ньошател и преподава спортни дисциплини в град Вьове. 

В 1893 година българският просветен министър Георги Живков кани Луи Айер заедно с още 9 швейцарски педагози у нас, за да поставят основите на спортното образование в страната в България. Айер преподава физическо възпитание в няколко български града, а именно Лом, Силистра и Русе. Той е и главен треньор на юнашките дружества в страната. Въвежда спортовете лека атлетика, вдигане на тежести, борба, бокс. Ръководи техническата комисия при гимнастическия съюз "Юнак“.

При избухването на Балканската война - Айер, макар и чужд гражданин, смята че е негов дълг да защити втората си родина. Така по време на Междусъюзническата война той е командир на 1-ва рота на 12-а лозенградска дружина от Македоно-одринското опълчение. Бие се на Македонския фронт при Султан тепе и Драм теке. Произведен е в български офицерски чин подпоручик и на 2 пъти е награждаван с кръст "За храброст“ за проявен героизъм в боя.

След разгрома на България в Междусъюзническата война през 1913 година издава на френски книгата "Pro Bulgaria“ (За България), в която защитава българските позиции. Той също така дарява всички приходи от книгата на българските ветерани от войните.

Луи Айер се включва доброволно в армията и при включването на България в Първата световна война. Той загива на 2 септември 1916 година като командир на рота от 33-ти полк при отбраната на град Дойран. В негова чест е наречена улица в София. През 1991 година в Русе е учредено Българско-швейцарско дружество, което носи името "Луи Айер“. На него е наименуван стадионът в град Силистра.