Много варненци не са чували дори името Асен Николов. Оказва се, че това е едно от най-големите имена в историята на морската столица, днес забравено. Кой е Асен Николов?

Историята на великия варенец припомни в социалните мрежи варненката Жужка Кабаданова:

Асен Николов създава и управлява най-голямото текстилно предприятие на Балканите "Текстил". Той е един от основните акционери при създаването на варненското пристанище и основен акционер при създаването на "Български морски флот", помага при изграждането на морската градина на Варна и на практика създава Аспаруховия парк. Влиянието му върху икономическия просперитет на Варна е огромно. Текстилната фабрика дава препитание на хиляди варненци което е голяма възможност за изстрадалия български народ след войните.

Тридесетте години при избиране на ново име за сегашното Аспарухово дори се спряга името Асеново, като възможен вариант. Николов категорично отказва името му да се използва по този начин, с мотива, че не е редно да се кръщава населено място на жив човек.

След 9-ти септември Николов е осъден от така наречения "народен съд" на доживотен затвор, но успява да напусне страната и да емигрира в Аржентина.

Знаете ли, че не само в Аспарухово, но и в цяла Варна няма нито една уличка местност или камъче, кръстени на този достоен варненец? Няма нито една паметна плоча, да не говорим за паметник, които да ни накарат да си спомним за този човек.

Скъпи приятели, имам една мечта! Булеварда край Аспаруховия парк или самия парк да приеме името "Асен Николов"! Малко известен е фактът, че той еднолично създава този парк, като дарява 500 декара земя на общината!"

Попитахме варненци, чували ли са името на Асен Николов и знаят ли кой е той. Оказа се, че не са го чували.