Дълги години ние считахме, че първото индустриално предприятие в Пловдив е създадено от чужденци. Това е спиртната фабрика на Адолф Бомонти, създадена веднага след Освобождението и Пивоварната фабрика "Каменица“ в Пловдив,  основана от двамата швейцарци с немски произход – Рудолф Фрик и Фридрих Сулцер. Това каза в предаването "Цветовете на Пловдив" на Радио "Фокус" историкът Стефан Шивачев, автор на книгаата "Пловдивската индустрия и нейните създатели".

"Оказва се обаче, че първото индустриално предприятие – в случая печатницата на Христо Г. Данов, е създадено само два месеца след Освобождението, когато в началото на май 1878 г. Христо Г. Данов премества печатницата си от Виена в Пловдив. Месец след това започва да се отпечатва и вестник "Марица“ в тази печатница", добави Шивачев.

По думите му, през първите десетилетия на ХХ век печатарската индустрия не е била считана за един от стълбовете на индустриалното развитие, може би и поради това, че до първите десетилетия на ХХ век печатарските работници не са считани за работници, а са считани за творци.

"В крайна сметка, печатарството и отпечатването на книги, на вестници се счита за творчески процес. Но така или иначе, в книгата поместих една поредица фотоси от тази печатница на Данов, която показва, че това си е чисто индустриално предприятие – с машините, с двигателите, които задвижват тези машини, с майсторите, работници, специалисти - чехи, австрийци, които идват тук, и в крайна сметка, за да обучат и следващо поколение български работници", добави авторът. 

Тези чужденци, които откриват първите предприятия в Пловдив имат опит от Османската империя,  но живеят в Пловдив. Те не идват от Европа като някакви внесени капитали.

"Бомонти са швейцарци от италиански произход, които имат пивоварна, голямата пивоварна фабрика в Цариград, и привлечени от това, че в Пловдивско се отглеждат много зърнени храни и ориз, като основа за производството на спирт, те правят веднага тази фабрика. Те въвеждат и лющенето на ориза, който се произвежда в града и е много ценен в империята и в Европа.

Фрик и Сулцер работят съответно като машинист и като техник в "Баронхиршовата железница“, т.е. те поне от 7-8 години живеят в Пловдив, и подпомогнати от Бомонти, започват първото производство на пиво, което южно от Трихълмието, е просто варене на бира в два казана. Но през 1882 г. те създават вече първата фабрика, първата голяма фабрика в България за производство на пиво, която взима и името "Каменица“, разказа още Стефан Шивачев. 

А може ли да кажем кой е най-богатият пловдивчанин индустриалец от този период, който вие описвате? Който е натрупал бързо капитали и така нататък. Освен всичките тези чужденци, които са първите създатели на тези индустриални предприятия в Пловдив.