Между 30 и 40 лв. е цената на коледните елхички в саксии, които се продават на Кооперативния пазар във Велико Търново. Продавачите отчитат значително повишение на интереса към тях броени дни преди Рождество Христово, предаде репортер на Радио "Фокус“ – Велико Търново. Стойността на дръвчетата се определя от големината и вида им, както и от това колко кичести са те.

Интересно е, че цените на отсечените елхи, които се поставят на стойка, не сa много по-ниски. Разликата е в това, че сред тях има и такива за около 20 лв., но те са много по-малки и не толкова пищни. Търговците разказват, че обикновено клиентите търсят по-големи дръвчета, но има и такива, които не разполагат с много средства и се задоволяват с не толкова пищни елхи.

На пазара във Велико Търново се предлагат дървета от вида Борисова ела, чиито клончета не окапват от топлината. Има и смърч.



На сергиите можете да намерите и дрянови клонки за сурвакници или за късмети за баницата. Цените на големите са около 1,50 лв., а на по-малките – между 50 ст. и 1 лв. Има и специални комплекти за украса на сурвакници с пуканки, сушени плодове и чушки, малки кравайчета, плетени цветни фигурки, които струват по 2,50 лв. Има, разбира се, и готови сурвакници за 8-10 лв.



В града текат и засилени проверки на горските инспектори към Изпълнителна агенция по горите (ИАГ) и регионалната дирекция. Те следят за наличието на задължителните контролни пластини, които трябва да са поставени на отсечените дръвчета.