Двукратният златен медалист в тласкането на гюле в клас F55 от Параолимпийски игри от Париж през тази година и от Рио де Жанейро през 2016 г. Ружди Ружди бе удостоен със знака на областния управител на Русе Драгомир Драганов. Това съобщиха от Областна администрация Русе.

Отличието бе връчено на шампиона за изключителния му принос към развитието и популяризирането на спорта в България.

"За пореден път Вие застанахте редом до най-ярките и забележителни имена в българския и световен спорт, доказвайки, че истинският шампион не се мери само със златото, а с преодоляването на всяко препятствие по пътя. Във френската столица Вие не само спечелихте титла, но и показахте на света, че с воля, вяра, дисциплина и упоритост човек може да изпълни мечтите си, да дава пример на околните и да бъде удовлетворен. Вие ни учите, че трудностите не ни пречат да сме шампиони в живота. Силата на Вашия дух показа, че когато човек има цел, няма място за търсене на оправдания“, каза Драганов при срещата си с Ружди.

Срещата между областния управител и Ружди Ружди бе организирана от кмета на Ветово д-р Мехмед Мехмед. Той също беше на срещата и заяви, че ръководството на Община Ветово ще продължи да подкрепя спорта, защото той неимоверно води до обединяване помежду ни. "Убеден съм, че и в бъдеще ще ни давате още много поводи за гордост, прославяйки името на България“, каза д-р Мехмед в обръщението си към Ружди Ружди и му пожела да бъде все така добър човек.

"Този медал наистина тежи повече от предишните, защото с годините става все по-трудно да се печелят отличия, особено златни. Много е трудно да поддържаш високо ниво толкова дълго време, въпреки контузиите и проблемите. Но съм щастлив и горд, че успях отново да се кача на върха и да спечеля златен медал. За мен е огромна чест да чуя химна на България в най-силното състезание“, сподели Ружди. 

В колекцията си от десетки медали Ружди Ружди притежава и сребърен медал от Параолимпийските игри в Токио от 2020. Припомняме, че в Париж българският атлет направи фантастично представяне и постигна победа с огромна разлика пред конкурентите. 12.40 метра (най-добър резултат за сезона) в най-добрия му втори опит се оказаха най-сериозното постижение, а пет от шестте му опити бяха над 12 метра. В същото време нито един друг атлет не премина границата от 12.00 метра.