Мултидисциплинарен екип на високотехнологичния мозъчно-съдов център при УМБАЛ "Св. Марина“ - Варна бе отличен със Златна награда за второто тримесечие на 2024 г. в международните награди ESO Angels Awards 2024 - инициатива на Европейската организация за инсулти (ESO). Наградата се присъжда за отлична организация и лечение на исхемичните мозъчни инсулти в острата им фаза.

Получената награда се връчва въз основа на количествени и качествени показатели, базирани на европейски и национални медицински стандарти при лечението на инсулти. Водещи са критериите, свързани с провеждането на специфично лечение при остър исхемичен мозъчен инсулт – интравенозна тромболиза до 4.5 часа от първите симптоми и ендоваскуларно лечение до 6 часа от началото на инсулта. Това са процентът пациенти, получили специфично лечение в острата фаза на инсулта, както и времето от постъпване в лечебното заведение до провеждане на диференцираното лечение. Налице са и допълнителни критерии, оценяващи високото ниво на организация при лечението, диагностиката, ранната рехабилитация и вторичната профилактика след преживения остър инсулт.

Наградата представлява високо признание за целия интердисциплинарен екип и всички медицински специалисти от УМБАЛ "Св. Марина“ – Варна, участващи в лечението на острите мозъчни инсулти – невролози, неврохирурзи, специалисти образна диагностика, инвазивни рентгонолози, кардиолози, спешни медици, както и медицински сестри и санитари, които с денонощния си труд и отдаденост допринасят за подобряване на грижите за пациентите с остър инсулт.

На всеки 30 минути пациент с инсулт, който е имало възможност да бъде спасен, умира или остава трайно инвалидизиран, защото е бил приет в здравно заведение, недостатъчно подготвено за лечение на пациенти с това страдание.  Отличията на Европейската организация за инсулти (European Stroke Organisation - ESO) - Angels Awards, признават постиженията на болници с високи резултати в диагностицирането и лечението на инсулт, които последователно  предоставят данни за лечебно-диагностичния процес на пациентите с остър мозъчно-съдов инцидент. Наградите са създадени, за да се покаже признание и почит на заслужили екипи и специалисти, които са ангажирани в практиката при лечение на инсулт.