Интервю със Златин Стайков в предаването "Цветовете на Пловдив" на Радио "Фокус", организатор на Латино фестивал Music & Dance Festival of Love in Plovdiv, който ще се проведе от 9 февруари до 12 февруари в Пловдив.

 

Здравейте, г-н Стайков, през първите дни на февруари, в Пловдив отново ще се проведе фестивалът, свързан с латино музика и танци. Може ли да ни разкажете повече?

Здравейте, много се радвам да сме част от вашето предаване. Това е второто издание на Music & Dance Festival of Love in Plovdiv. Миналата година беше първото издание. Фестивалът ще се проведе в един от най-новите хотели на града DoubleTree by Hilton. Във него ще вземат участие много артисти от различни държави в цяла Европа. Ще има три лайф концерта, петък и събота, на наши приятели и гости, с които си партнираме. Така че за хората сме се погрижили да си прекарат чудесно три дни. Много танци, много уроци, и три вечери партита.

Артисти само от България, или от света ще можем да видим на фестивала?

Много артисти ще има от света. Един от най-актуалните диджеи в момента - диджей Йорк. Отделно има от Италия, колега диджей, който има в Италия радио, който е също на топ ниво диджей, в стила на кизомбата имаме гост от Париж, който е също много популярен като диджей. При танцьорите едно име, което танцува и обича тази музика, няма как да не го познавате Майкъл Фонс. Отделно от него и две дами, които са световно известни в салсата Анет Фуентес, Енерис. За лайф концертите ще се погрижат нашите приятели, както казах Роксана Майлан, тя е кубинка, живее в Гърция, мистър Бачата, който е също от Атина, Митко Лазаров, който е български изпълнител и танцьор. От “Ди фуего" ще има също лайф изпълнение. Една изгряваща българска латино певица Кики Рубин ще се включи. Отделно, в бачатата също така има много добри танцувални двойки от Испания, от Италия, мога да ги изброя, страшно добри - Алън и Джесика,  Роби и Аури в стила на бачатата, Рамон Брито, който е доминиканец и живее в София, Диметрио и Силвия също са много актуална бачата двойка, в кизомбата също Снежи и Деноа, Артур и Юеси ще се включат. И отделно сме дали поле за изява на нашите български преподаватели, защото има страшно много добри български преподаватели, които са собственици на школи в цяла България, така че да покажем, че и ние имаме добри танцьори. Отделно от Румъния имаме диджей Маркиз, който е много актуален, нашият диджей, който е от самото начало с нас, вече пета година правим лайф събития съвместно. Така че мисля, че който дойде няма да съжалява.

Да ви попитам, фестивалът дали е подходящ за непрофесионални танцьори или за начинаещи танцьори?

Абсолютно е подходящ за всякакво ниво, защото самите преподаватели на уроците преподават неща, които са достъпни за всички. Защото на един такъв фестивал, целта е всички да се забавляват по време на урока, така че е подходящ за всякакви нива. Ако има урок, който е само за напреднали, той е обявен в програмата, че този урок е само за напреднали танцьори.

А как избрахте отново Пловдив, тъй като миналата година отново се е провел фестивал и тази година отново той е в Пловдив. Как го избрахте?

Защото ние сме от Пловдив. Вече три години правим в София лайф клуб от 3-4 концерта в годината. Но идеята беше, прави ли се фестивал от нас, да е в нашия роден град, защото наистина има нужда от едно такова събитие, интересно е и приятно и за града това е страшно голяма реклама, която всеки един артист публикува, че ще присъства. Отделно ще има снимков материал след фестивала, видеозансемания, така че идеята е да си стане традиция всяка година, винаги месец февруари три дни да има този фестивал. Дай Боже.

А месец февруари сте си го избрали, защото е месецът на любовта, на страстта?

Абсолютно, затова, ако влезете в страницата ни ще видите, че корицата на фестивала е във формата на сърце. Да може хората да си направят един подарък за Свети Валентин, защото има ли любов, танци, някак си живеем една идея по-добре.

Пловдивчани танцувални хора ли са, обичат ли да танцуват, да се забавляват? Какво можете да кажете вие, от вашата професионална гледна точка?

Значи все повече и повече латиното навлиза в цяла България, в Пловдив също има, може би 7-8 клуба, които преподават различните стилове. Постоянно си има регулярни партита всяка седмица. И танцуват доста пловдивчани. Именно затова, искаме да покажем по време на фестивала, че нашия град обича тази музика, обича да я танцува, обича да се забавлява, но дори човек да не е много танцувален, ако присъства ще се забавлява, защото отделно от трите концерта в петък и събота, ще има страшно много шоу програми, от които повечето са на български артисти. Така че ще е много забавно, има страшно добри танцьори, които подготвят шоу програма специално за такива евенти, а това е доста голям труд, но е красиво да се гледа, дори и от човек, който не танцува много, достатъчно е да обича този вид музика. Ще има три зали в хотела, всяка една зала ще е в различен стил - бачата, салса и кизомба, за да може всеки един танцуващ имащ някаква преференция към един от трите стила да се забавлява на макс в залата, в която обича да танцува този стил.

Тъй като казахте, че все повече танцът навлиза в града и в цяла България, има ли по-млади или по-възрастни, кои са по-ориентирани в момента към този тип танци, или не можете да кажете?

А, мога да кажа. Прави ми силно впечатление, отделно от младите, които им харесва да ходят на уроци и да танцуват, има и хора, които са на по-голяма възраст, намират точно в танците забавление, намират среда, която танците създават. Има абсолютно от всяка сфера хора, които танцуват и е приятно, чисто, да си комуникираш. Създаваш си една нова среда, в която без танците няма как да срещнеш определени хора.

Тоест, танците сплотяват, освен всичко останало, те сплотяват хората?

Абсолютно, това много им харесва, защото се организират екскурзии, става си едно общество, което е приятно и извън танците се правят организации и по време на празници, става си направо общество, един кръг, в който няма агресия, хората са много добронамерени, танците и музиката ти дават друго настроение и други мисли и това е приятно.

Има ли предразсъдъци, казват ли хората, това е повече за жени, тези танци, не са за нас мъжете, или повече двойки идват при вас, които са се решили? 

Винаги дамите са били една идея повече. Но в последно време мисля, че вече има баланс, доста мъже се престрашават най-вече, нали. Мъжете си мислят, че няма как да се научат да танцуват, а това не е вярно. Всеки, който редовно ходи на тренировки, със сигурност се научава да танцува. Повечето хора ходят да се учат да танцуват, с цел да се забавляват. Младите вече са по-амбициозни, защото примерно искат след това да участват в шоу програма и т.н. Но всеки може да се научи да танцува и да се забавлява след това на партитата. Защото на партитата е мястото, където ти показваш това, което си научил, искаш да надградиш. Защото в началото тръгват мъжете по-срамежливо, но после им идва желанието да се развият, независимо от възрастта. Защото мъжът е водещата фигура в тези танци, защото той води дамата. Ако мъжът не знае какъв сигнал да подаде на дамата, за дамата е по-трудно, съответно и по не се забавлява.

Трябва да има добра комуникация, дори и без думи, както се казва?

Абсолютно без думи, със сигнали на ръцете, когато мъжът знае да подаде точния сигнал, дамата го разбира и танцът е красив. Не е нужно да прави много фигури, достатъчно е фигурите, които прави да подават точни сигнали.

Страхотно. Значи нашите слушатели днес могат да разберат по-подробно за вашето събитие, ако има останали билети да се запишат и през другия месец да дойдат и да се позабавляват при вас.

Абсолютно, погрижили сме се, от доста време вече имаме он лайн магазин за продажби. Така че вътре е описано изцяло цена на парти пас, на фул пас за пловдивчани. Билети все още има налични, който дойде ще остане доволен, според мен, защото хотелът е хубав, артистите са приятни. Миналата година, това, което ни мотивира да продължим, е че всички, които си тръгнаха то фестивала бяха супер доволни, щастливи и приятно изненадани.

Това е страхотно! Дано и тази година да бъде така, сигурна съм.

Да поканим нашите слушатели от 9 февруари до 12 февруари Music & Dance Festival of Love in Plovdiv. Много Ви благодаря!