БАН присъди почетен Златен плакет на Институтa по океанология "Проф. Фритьоф Нансен“- Варна, научи единствен "Фокус". Високото отличие е за значителните му постижения в изследването, опазването и устойчивото използване на Черно море и неговите ресурси, и по повод 50 години от основаването му.

Тържественото честване се състоя в зала "Проф. Марин Дринов“ на Българската академия на науките. Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски връчи плакета на директора на института доц. Николай Вълчев.

По време на тържественото честване доц. Николай Вълчев представи работата на Института по океанология в три основни стълба на развитие – традиции, иновации и образование. Той изтъкна водещите постижения в ранните етапи от историята, съвременните предизвикателства пред морската наука и как учените ги посрещат, както и активната просветителска дейност за повишаване на грамотността на младото поколение по отношение на океаните и моретата.

Повече от 50 проекта са реализирани през последните 5 години, каза доц. Вълчев, който разказа за сътрудничеството с български и международни организации и за научните мрежи, с които си партнират учените.

До 18 юли във фоайето на БАН може да бъде разгледана постерна изложба, която показва историята и постиженията на Института през годините.