Журналистът Соня Мачорска, собственик на сайта danubebridge2.com, ни разказва за срещата си с големия словашки фотограф Алан Хиза, който засне ритуалът Богоявление във Видин, научи репортер на "Фокус". В своя материал, публикуван на сайта, тя споделя любопитни неща.

"С уникален дървен фотоапарат Deardorff и по технология от преди повече от 100 години, документалният фотограф Алан Хиза запечати богоявленския водосвет и хващането на светия кръст в река Дунав край Видин. Повод за пристигането му в града, заедно с неговата асистентка Марта Фойдесова, е новият му проект за събития в държавите покрай Дунав от извора до делтата на реката“.

Кой е Алан Хиза ? Живее в Братислава, издал е 11 книги с фотографии, носител на няколко местни и чуждестранни награди. През 2009 година Централноевропейския дом на фотографията в Братислава награди книгата му "Мисия“ с наградата Egon Erwin Kisch, като същевременно го номинира за фотограф на годината. Хиза пътува в различни краища на света, като запечатва всичко онова, което според него е уникално и типично само за даденото място. В началото Алън Хиза се зема да проследи белезите от миналото на Словакия. Той записва ехото от времената материализирани в кадрите на древни малки църкви и места за последна почивка. Като играят със светлина или композиции, замъците, както и базиликите, църквите, кулите и параклисите, от всеки регион на Словакия дават доказателства за историята и крехката красота на страната.

Правенето на снимки с дървен фотоапарат Deardorff e изживяване за Хиза.  Тези големи дървени "инструменти“ от махагон се произвеждат до 1989 година, когато компанията производител обявява фалит и спира производството. След разпадането си марката преминава през различни собственици, но никой от тях не успява да възроди компанията и да започне масово производство на фотоапарати. И до днес те се правят само по поръчка. Дървените части са изработени от хондураски махагон, с месингови и алуминиеви части.

Алан Хиза споделя защо прави снимки именно с този уникален фотоапарат. Наследил го от приятел, който си го поръчал, но не е имал време да му се наслади, защото починал. Така, че апаратът той взел чисто нов.

Фотографът, разказва още, че дървото се държи различно през всеки сезон-във влагата ще борави по един начин, в жегата - по друг. "Този фотоапарат е живо същество. Не е лесно с такава техника, не само защото е тежка. Хиза общо носи със себе си до 30 kг за фотосесиите, дървения фотоапарат, големите куфари с плаки, масивен статив“.

Журналистиката Соня Мачорска, която е автор на три документални книги, завършва разказа си с думите: "Чест е за Видин, че остава спомен в следващата книга на големия фотограф Алан Хиза".