Кметът на Стара Загора Живко Тодоров, който е водач на листата с кандидати за народни представители от ГЕРБ – СДС на изборите на 27 октомври 2024 г., проведе предизборна среща с около 1500 членове и симпатизанти. Тя се състоя на 25 септември в Летния театър в Стара Загора. Гост беше лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

Областният координатор на партията Радостин Танев представи пред присъстващите 22-мата кандидати за народни представители на ГЕРБ – СДС в Старозагорски избирателен район. "Водачът е нашата листа е Живко Тодоров – човекът, който държи на принципите. Той не се страхува да поема ангажименти и да решава проблемите. Той е кметът, който отговорно се грижи за хората в общината и региона“ – обяви Радостин Танев.

"Категорично заявявам, за да няма спекулации, че влизам в надпреварата не за да стана депутат или министър, а защото съм поел ангажимент към хората да направим града ни №1 в България. Ще продължа да бъда кмет на Сара Загора, но искам да съм кмет с редовно правителство“ – каза Живко Тодоров.

Той мотивира защо се е съгласил да бъде водач на листата. "Безвремието през последните три години е обхванало цялата държава и институциите не работят. За мен този период е истинска катастрофа и това незабавно трябва да се промени. Държавата не може да върви по инерция. Необходими са хора, които да я движат в правилната посока. Длъжни сме всеки един от нас да даде своя принос за една голяма победа на ГЕРБ. Поемам ангажимент да осъществим редица важни проекти, които представих на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и експертите в партията. Казах му, че ще поведа листата, ако той гарантира финансирането на проектите. Г-н Борисов се подписа под това обещание!“ – заяви водачът на листата на ГЕРБ – СДС в Старозагорски избирателен район.

Сред основните приоритети е изграждането на четирилентов път до кръговия пътен възел на автомагистрала "Тракия“, за да се решат редица проблеми с трафика и неудобствата за пътуващите, които създават и предпоставки за пътни произшествия. Ще се направят и кръстовища с кръгово движение на разклоните за селата Богомилово и Хрищени, към кв. "Зора“, до бившето летище край Стара Загора и към Тракийския университет.

"Близо до автомагистрала "Тракия“ е бившето летище. Държавата трябва да апортира този терен в Индустриална зона "Загоре“, която Общината създаде съвместно с нея, и да стане част от зоната. Ще бъде изградена инфраструктура, отговаряща на съвременните изисквания, за да привличаме стратегически инвеститори, защото бъдещето на Стара Загора е като силно развит индустриален град“ – категоричен е Живко Тодоров.

Друг много важен проект, след като се състави правителство, е държавата да извърши основен ремонт на пътя за Нова Загора, защото той е в много лошо състояние.

"Хората се нуждаят от здравна грижа и всички знаем какви са условията в УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович“. Ние се ангажираме с основен ремонт на сградата, а разликата е, че никой от нашите опоненти няма да го направи“ – коментира Живко Тодоров.

Той припомни, че по инициатива на ГЕРБ Народното събрание е приело решение на общините да бъдат отпуснати средства за инфраструктурни проекти. Сумата за Стара Загора е 50 млн. лева. Те са за цялостни ремонти на инфраструктурата в кв. "Казански“;бул. "Цар Симеон Велики“ (от бул. "Св. Патриарх Евтимий“ на изток до бул. "Никола Петков“); ул. "Хрищян войвода“ в кв. "Зора“; ул. "Княз Борис“; Основно училище "Самара“; Спортно училище "Тодор Каблешков“ и общежитието към него. Цялостно ще се обновят парк "Пети октомври“ и парк "Александър Стамболийски“ (Алана).

"Това са важни проекти, по които се работи благодарение на настояването от страна на ГЕРБ. Каква е опасността обаче?! Бях в Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Казаха ми, че от общините в България са подадени проекти на стойност 6 млрд. лева, а Асен Василев е осигурил за целта в бюджета едва 2 млрд. лева. Предварително са излъгали общините. И ако допуснем отново да няма редовно правителство, догодина няма да има никакви пари за общините. Затова апелирам към хората да гласуват активно на 27 октомври“ – заяви Живко Тодоров.

Общината работи и за подобряване на междуселищните пътища, като се разработват проекти за ремонти в седем направления. Сред приоритетите за Стара Загора са още изграждане на продължението на ул. "Георги Байданов“ и кръгово съоръжение на пътя за Старозагорски бани, инфраструктура в южната промишлена зона на Стара Загора, в промишлена зона "Голеш“ и в района на бившия "Агробиохим“. Ще бъде направен основен ремонт на улици, тротоари, междублокови пространства в кв. "Три чучура – юг“, кв. "Зора“ и кв. "Градински“ и на Детска градина № 66 "Детски рай“.

Сред приоритетите е предложение на модел за ранно пенсиониране на енергетици и миньори.

Не на последно място Живко Тодоров подчерта, че сред проектите, с които лично лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се е ангажирал, е изграждането на многофункционална спортна зала.

От своя страна лидерът на ГЕРБ заяви: "Гарантирам за всичко, което казваме, че можем да направим за сигурността и стабилността на България. Гарантирам и за приоритетните проекти за Стара Загора, които ми представи Живко Тодоров. Това важи само, ако българските граждани гласуват за нас и след изборите на 27 октомври да имаме поне 80 депутати“.

На предизборната среща присъстваха кметове на общини от област Стара Загора,ръководството на Община Стара Загора, общинският ръководител на ГЕРБ Мартин Мартинов, общински съветници, кметове на населени места и др.