Алея на "Живите места в Кюстендилско“ стартира в града под "Хисарлъка“, предаде репортер на "Фокус“. Тя е част от тазгодишното издание на традиционния Празник на черешата. Разположена е в пространството между булевард "България“ и читалище "Братство“. В нея участват представители на живите места в Кюстендилския регион - творци и техните кътчета, занимаващи се с различни занаяти и услуги.

В алеята може да се срещнете с представителите на къщата "Деца на слънцето“, създадена специално за апитерапия – дишане на кошерен въздух. В алеята участва и занаятчийски работилници по багрене, за обеци, бижута и талисмани - "Земна“. Пред жителите и гостите на Кюстендил се представя занаятчийска работилница "Сръчно" от село Слокощица, в която са включени два занаята – дърводелство и саречство, както и едно изкуство – рисуване.

Тук е и дерменджията Свилен Класанов от село Еремия, занимаващ се само със стари сортове пшеница и месещ хляба в нощви с изворна вода.

В алеята на занаятите се представя иковачът Мирослав Андонов, занимаващ се с изработка на антични и средновековни реплики на оръжия и броня, ножове, ковани изделия за бита и декорация. Той участва заедно с  Ясен Ников. Мадлен Божилова представя уменията си в изработването на кюстендилска сая.

Арт ателие "Виту Крафт" показва бижута и други произведения от кристали и смоли. С Арт работилница Мо може да се омажете с глина и да направите едно незабравимо пътешествие в себе си. Може да видите и "Гъбеното царство“ на Борислав.

Артелие "КеТ" и майстор Катя Хаджийска – Кет също участват в алеята на занаятите. Катя разказва истории и майстори изкусни облекла, с умения да съчетава модерното и традиционното по своя неповторим начин.

Своите умения в занаята показва 91-годишният кошничар Димчо Занев, който умело се справя и с изработването на цървули.