Хлябът е у вас, ножът е у вас, но не забравяйте, че ние сме ви ги отдали. Това се казва в отвореното писмо на жителите на село Шишковци до изпълнителната власт, предаде репортер на Радио "Фокус“ – Кюстендил. Писмото е адресирано до министър-председателя на Република България и до министъра на културата. В него се казва:

"Дълбоко сме огорчени от случващото се около името на Владимир Димитров – Майстора. Този наш велик художник прославил България далеч зад нашите граници, е на път да бъде опорочен. В ход е проект, финансиран от Национален фонд култура, за претворяване на картините му използвайки транссексуални модели. Ние жителите, на село Шишковци не желаем да бъде преиначавано творчеството на Владимир Димитров и то да остане такова, каквото той ни го е завещал. Наследниците на моделите на Майстора са изумени, тъй като лицата на техните баби, майки и роднини са заменени с нечии други. Господа, надяваме се, че ще вземете под внимание този казус и ще ни съдействате това недоразумение да не се случва. Хлябът е у вас, ножът е у вас, но не забравяйте, че ние сме ви ги отдали“.

Писмото е от името на кметството в село Шишковци, Народно читалище "Владимир Димитров – Майстора“, Сдружение "Възход на село Шишковци“ и е подкрепено от всички жители на населеното място.

Венцеслав ИЛЧЕВ