Жителите на село Брезе се готвят за протест в Девин, с искане за подмяна на водопроводната мрежа и ремонт на пътища. Това съобщи за "Фокус“ кметът на селото, Ирина Кочовска. Недоволството на хората от девинското село започна в началото на годината. "Тогава стопирахме протестите, защото от общината обещаха до края на март да вкарат проектите ни за водопровод и пътища и да се отпуснат пари до лятото да се направи пътят до гробищата, но няма нищо свършено от това. Канализацията ни е под всякаква критика и при всеки по-силен дъжд се наводняват 5-6 къщи в селото и то с обратна вода“, разказа Кочовска. Тя е извикала на място комисия по бедствия, шефа на БКС и специалисти от общината, за да изпратят машини и работници за седмица докато не оправят всичко. "Имаше машини и работници ден и половина, разкопаха на три места, не го довършиха и си тръгнаха. Проблемите стоят до един без никакво решение и затова решихме че няма как да търпим повече и да чакаме. Опитахме всичко, не се получава и сега ще опитаме с митинг шествие в Девин“, категорична е Кочовска.

Тя отбеляза, че исканията им са изцяло за подмяна на вътрешна и външна водопроводна мрежа, която е на 60 години и етернитови тръби, които са отровни. "Няколко пъти водата ни се заразяваше с бактерии и се налага вкарването на много хлор и водата въобще не е годна за пиене на моменти. Пътища нямаме – външна пътна мрежа под всякаква критика - вътрешна имаме на 5 %“, уточни кметицата на Брезе.

Протестният митинг шествие е планиран за 14 юли от 10:00 часа. Сборният пункт е КПП – Забрал в Девин. "На място ще уточним дали ще вървим до общината. Ще има възрастни хора и с тях трябва да се съобразим. Очакваме да се включат повечето хора от селото. Протестът ни ще бъде оглавен от Тодор Батков-младши. Той е запознат с проблемите на селото още от времето на предизборната кампания и ни подкрепя. Не спира да се интересува от нас и проблемите на селото“, каза още Кочовска.