Във връзка с въвеждане на новата Наредба за реда за изготвяне и образеца на план-сметка за относимите разходи за извършване на дейностите по предоставяне на услугите, за които се заплаща такса битови отпадъци и за начина на изчисляване на размера на таксата при прилагане на основите, предвидени в Закона за местни данъци и такси и въвеждане на нов начин за определяне на Такса битови отпадъци от 2025 г., Община Смолян стартира теренно определяне на количеството битови отпадъци генерирани от територията на Община Смолян. Това съобщиха от пресцентъра на администрацията.

В едномесечен период считани от 01.07.2024 г. ще се извършва измерване на количеството отпадък от три целеви групи – домакинства, администрации и производствени предприятия.

За домакинствата, при желание за включване в теренното определяне на количество отпадък, ще бъдат раздавани устройства за измерване на отпадъка (кантар) и найлонови торби, в които да се събират отпадъците.

Всеки, който има желание да се  включи в теренното определяне на количеството отпадък, може да се запише в стая 441 и 419 в Община Смолян, като ще получи кантар и 4 вида торби – за общ битов отпадък, за биоразградим и за разделно събиране.

Теренното определяне на количеството отпадък или т.н. норма на натрупване е от съществено значение при избора на основа за определяне на такса битови отпадъци, която ще бъде въведена от 01.01.2025 г.