В 17 ч. днес жителите на община Кочериново отново блокираха пътя за Рилския манастир заради безводието. Протест в Бараково затвори пътя за Кочериново, както и обиколния маршрут за гр. Рила през селата Пороминово и Стоб. Втората блокада е в гр. Кочериново. Изцяло е затворен пътят към Рила и Рилския манастир. Третият протест е на Е-79 в кв. "Левски", в посока Дупница, но там демонстрантите пропускат трафика през 20 мин.

На протеста в бившия кв. "Шарков чифлик" има полиция и жандармерия, "Пътна полиция" отбива пътуващите в тази посока по АМ "Струма" още на кръговото при разклона за Бараково.

Днес от "Кюстендилска вода" обясниха на демонстрантите, че ВЕЦ "Каменица" отпуска допълнително 10 л. вода в секунда за Кочериново. Констатирани са и 4 незаконни отклонения в Рила от довеждащия водопровод.

"Проблемът с водата е от 19-и август. Имаше шест дни в които града, махала "В. Левски“ и селата Крумово, Бураново, Боровец и Драгодан наистина не получаваха вода“, обясни Невена Манова зам.-кмет на община Кочериново.

Според нея проблемът е, че въобще не потичала и грам вода от 10-те литра в секунда, подавани от ВЕЦ "Каменица" и водохващане "Елешница". "След срещите с представителите на МРРБ, Министерския съвет, областния управител и "Кюстендилска вода“ тук в общината нещата се подобряват, но все още не са решени напълно. Водата в резервоарите свършва бързо,защото хората се запасяват“, добави Манова в ефира на NOVA. 

По думите ѝ от сряда в Кочериново вече има вода. Направени са и замервания - нещо, което не е случвало от години.  "В момента ВЕЦ "Каменица" работи с намален капацитет заради техническо профилактика и подава 90 литра вода в секунда. А от 11 часа в сряда отпуснаха още 10 литра за район "Кочериново". Надявам се до ден-два водоподаването да се нормализира“, обясни Димитър Терзийски, технически ръководител във ВиК "Кочериново".

Той бе категоричен, че при безводие хората се презапасяват, а инспектори и геодезисти са направили измервания точките на трасето, но проблем с него няма. При проверките са констатирани и отстранени четири незаконния отклонения, всичките на територията на гр.Рила и директно към довеждащия водопровод. Използвани са за напояване.