Жителите на град Бяла се подготвят за протест днес срещу предстоящото откриване на реставрирания мост на Кольо Фичето. Началото на протеста ще бъде днес на 23 август в 20:00 часа, а инициаторът е скулпторът и общественик Серьожа Стефанов.

Реставрацията и консервацията на моста, финансирани чрез европейска програма, са предизвикали недоволство сред местните жители. Вместо да запази своя автентичен вид, според тях мостът е бил подложен на неквалифицирани и неграмотни интервенции, които са унищожили неговата оригиналност и историческа стойност, съобщи Dunavmost. Този проект, вместо да подчертае културното наследство, се е превърнал в бутафорен и кичозен резултат, според критиците.

Стефанов посочва, че заради този културен и исторически гаф са сезирани институции като Европрокуратурата, Европарламентът, ЮНЕСКО, ИКОМОС, както и различни посолства на партньорски държави и техните Министерства на културата.

Проектът е стартирал през 2021 година, въпреки отрицателното становище на Специализирания експертен съвет за опазване на недвижими културни ценности, като това решение е взето еднолично от тогавашния министър на културата.