Жители на павликенското село Димча се оплакват, че цяло лято стоят без вода. Животворната течност стига до чешмите в домовете им по специален режим, като тези, които живеят в по-ниските части често стоят без вода с дни. Всичко това обясни на среща в Областна администрация - Велико Търново кметицата Иваничка Колева, предаде кореспондент на “Фокус". Тя допълни, че проблемът е от около 4 години. Ситуацията е ескалирала тази пролет и през март кладенецът, от който се захранва селото е пресъхнал. Това е наложило въвеждането на воден режим. Местните недоволстват от този факт и ежедневно отправят питания кога и как проблемът им ще бъде решен.

Уведомени са кметът на Община Павликени, местното ръководство на ВиК и директорът на “ВиК Йовковци" Илиян Илиев. Изпращани са и писма до Народното събрание, МОСВ и КЕВР.

В срещата участва и Илиев, който обясни, че освен трайното засушаване, което е проблем не само за района на село Димча, но и за много други места във Великотърновска област, допълнителни затруднения за това водата да достигне до населеното място създава и остарелия водопровод.

За решение вече се работи. Търси се водоизточник, който да захранва единствено селото, тъй като в момента Димча и Върбовка взимат вода от общ кладенец. Работи се и в посока ремонт на водопреносната мрежа на Димча. Вече има изготвен проект за подмяна на тръбите, като до септември месец тече срокът, в който обществената поръчка може да бъде обжалвана, а след това ще започне и реалната реконструкция.

Кметът на Димча заяви, че комуникацията между нея, местната власт в Павликени и ВиК оператора не е на достатъчно добро ниво. Областният управител Ивайло Здравков се ангажира с организирането на среща между различните страни, за да може заедно да намерят адекватно и трайно решение на проблема. Освен това той е изпратил запитване до кметовете на десетте общини в региона и председателите на ОбС за изготвянето на анализи за състоянието на водопреносните мрежи по места, за стратегиите, плановете и програмите за ремонт и рехабилитация на ВиК структурите.