Жители на столичния квартал "Младост" 4 сигнализират за сметище в близост до детска градина, видя репортер на "Фокус" в социалните мрежи. 

От публикуваните снимки става ясно, че битовите отпадъци не се изхвърлят, а обозначените контейнери за смет са препълнени. 

Публикуваме съобщението на гражданин, който сигнализира без редакторска намеса: 

Допреди 2 месеца едрогабаритен отпадък от улиците на Младост без градски транспорт се изнасяше 2 пъти седмично. От 01.07.24 г. по неясни и необявени причини, на тъмно и без публично оповестяване графикът бе разреден и улици като "Детска мечта" се обслужват за ЕГО само веднъж на 7 дни. По документи. Реално - на 2-3 седмици до повече от месец. От което концесионерът доказано пести пари. А данъкоплатците, които от 01.01.2025 г. ще плащат по-висока такса за смет, се любуват ежедневно на усещането да живеят в гето.

Концесионер на сметосъбирането в Младост е ЗМБГ на Кирил Домусчиев, още един от ползвателите на мултимилионен кредит от 100% държавната ББР. Договорът му за боклука с Общината е за 5 г., считано от 2022 г., и е на стойност около 90 млн. лв.

Нашата "Детска мечта" не е изключение, а правило за грубо неспазване и ежедневно нарушаване на договори и наредби, свързани с управлението на отпадъците и контрола по тази дейност. От години. А тенденцията е негативна.

Кой е отговорен - всички, които нарушават правилата - гражданите, които не знаят дори боклука си как правилно да изхвърлят; концесионерът, който има задължение да спазва стриктно графика си и да мете ежедневно около съдовете за смет; Инспекторатът, който е длъжен да налага тежки глоби и санкции на предишните и да затяга ефективно контрола. Нека оправданията на всички и изискването им за повече пари започне сега!

Припомняме, че наскоро кметът на София Васил Терзиев заяви на брифинг, че  240 са до момента известните незаконни сметища, които са открити и картографирани. Тогава той обеща, че ще се вземат необходимите мерки за справяне с проблема.