Жители на с. Волуяк и ж.к. "Модерно предградие" задръстиха контейнерите за битови отпадъци със строителни отпадъци и зелени клони след разчистване. Това е констатирано от Столичния инспекторат. Инспекторите при обход на терен са видели нарушенията, а от сметосъбиращата фирма също са подали сигнал до тях. 

На 30 септември ще се направи организация за обслужване на съдовете. Смесването на различените видове отпадъци налага допълнителен ресурс за сепариране на място, което води до забавяне или неизвършване на услугата по сметосъбиране навреме, както и компрометиране на съдовете, когато в тях се поставят строителни отпадъци и други.тежки предмети. Останалите живущи също са ощетени, защото не могат да ползват контейнерите по предназначение.

За пореден път алармираме, че мястото на тези отпадъци не е в сивите кофи. Жителите на населените места, където има градини и дворове, трябва да ползват обособени места, където да могат да се изхвърлят зелените отпадъци, образувани от частни дворове и градини - листа, треви, клони, храсти, стебла от растения и други. От тях зелените отпадъци се почистват и се транспортират до Инсталацията за биологично третиране в м. Хан Богров. При преработката им се получава компост. Този компост се използва за торене на градини, междублокови пространства и др. тревни площи.

Адресите на обособените места са:

- Район "Връбница“ – с. Мрамор, ул. "Васил Левски“ след бензиностанция Петрол Ойл – в дясно покрай река Църна бара

- Район "Кремиковци“  - с. Яна, ул. "Св. Ана“, кв. Челопечене, ул. "Гилица“;

Също така, зелени отпадъци могат да се оставят в чували до контейнерите за битови отпадъци. От тези места се събират със специализирана техника и се транспортират до Инсталацията за биологично третиране в м. Хан Богров.

И този път не са установени недобросъвестните извършители на смесването на отпадъци, но свидетели на подобни деяния могат да подадат сигнал в Оперативния център на Столичен инспекторат 02 987 5555 или на посочените контакти в сайта.