Тук при дъжд ще се получи голям водопад и подлезът ще се напълни с вода. Причината е, че отводнителните шахти не са чистени с дълго време. Това сигнализират варненци. Подлезът, който визират, се намира над квартал "Чайка“ на кръстовището на булевардите "Васил Левски“ и "Осми Приморски полк“ (под бившия закрит плувен басейн).

Вчера обаче кметът Благомир Коцев разпореди спешни действия за почистване на шахтите и за отстраняване на сухи дървета и клони, предвид краткосрочните прогнози за гръмотевични бури. По време на седмичната оперативна среща на общинската администрация беше отчетено, че предстои ново възлагане за почистването на шахтите в града. Фирмата-изпълнител е заявила готовност да изпълни необходимите мерки заради листопадния период и преди обилните дъждове през есента.

Във връзка с предстоящото влошаване на метеорологичните условия, Коцев изиска районните администрации още тази седмица приоритетно да се заемат с резитба на сухи клони и опасни дървета.

Община Варна започна подготовката за предстоящия есенно-зимен период, по време на който могат да се очакват проливни дъждове и силни ветрове. Кметът Благомир Коцев възложи на дирекция "Екология и опазване на околната среда“ (ЕООС) предприемане на навременни мерки и обстоен доклад за състоянието на отводнителните (охранителните) канали, деретата, канавките и водостоците на територията на общината. Целта е осигуряване на нормалната им проводимост още преди настъпването на дъждовния сезон.

Предстои изготвянето на интерактивна карта с единна база данни, върху която да бъде обозначено конкретно какви дейности се извършват или предстои да бъдат извършени.

Заместник-кметът с ресор екология Христо Рафаилов докладва, че се прави анализ на необходимите средства за дейностите, касаещи екологията, до края на календарната година.