Жители на дупнишкото село Самораново излязоха на протест заради проблеми с водоснабдяването, предаде репортер на "Фокус“. Хората се събраха при монумента "Дупнишки барикади“, издигнат край международния път Е-79. Сред протестиращите е и кметът на селото Райко Цветков.

Събралите се отново изразиха своето недоволство срещу липсата на вода и въведения режим. Те посочиха, че проблемите са и с остарялата водопроводна мрежа, която е и причина за честите аварии в населеното място.

Исканията на хората са за спешен ремонт на водохващането в местността Ядъко и трасето до резервоарите на селото. Те искат осигуряване на допълнителен водоизточник за селото – предлагат местността Марков камък да стане вододайна зона за нуждите на селото и да се вземе вода от река Отовица. Протестиращите искат съставянето на двустранни протоколи при отчитането на водомерите, в които да се вписват час, дата и точни показатели на водомерите, оценка на състоянието на измервателните уреди, име и фамилия на съставилите протоколите.

Събралите се пресякоха железопътната линия и слязоха на международния автомобилен път, заставайки на пътното платно. На място има засилено полицейско присъствие, а потокът от моторни превозни средства предвидливо беше отклонен от органите на реда и реално на място няма автомобили. Два часа е заявеният протест, който започна в 9.00 часа.

От Община Дупница посочиха, че има проект за ремонт и реконструкция на водопровода в Самораново на стойност 8,5 млн. лв. До края на годината трябва да се усвоят 3,2 млн. лева, а останалите средства ще бъдат финансирани до 2026 година. До 31 декември 2026 година Самораново ще има изцяло ремонтирана вътрешна водопроводна мрежа. Работи се и по ремонт на водохващането за населеното място. За него също има финансиран проект.