Жители на Камено излязоха на протест против изграждането на крематориум, предаде репортер на Радио "Фокус“ – Бургас. След няколко проведени протеста в Камено, днес жители на града се събраха пред сградата на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Бургас, за да изразят недоволството си срещу идеята за изграждане на крематориум край града им. Те смятат, че трябва да бъде направено обстойно проучване за въздействието на съоръжението върху околната среда, тъй като според тях то всъщност ще нанесе сериозни екологични щети на града.

"От две години водим борба срещу това. Идеята на инвеститора е крематориумът да се намира на най-хубавото място в Камено - там има оранжерии, насаждения, зеленчукови градини, в близост е и главният водопровод, който захранва града. За нас това ще бъде само един голям замърсител“, заяви председателят на инициативния комитет Добри Добрев.

Да изразят съпричастността си към протестиращите, на място дойдоха кметовете на Камено и Българово – двете населени места, които се намират в близост до предвиденото за крематориум място.

"Подкрепям хората, никой от нас не е съгласен с такова изграждане. Вече дори са събрани над 2000 подписа срещу него. Предвиденото място е вододайна зона, затова призовавам екологичната оценка да бъде огледана много внимателно и да се направят подробни проучвания“, заяви кметът на Камено Жельо Вардунски.

"Категорично заявявам своето становище, че съм против изграждането на такова съоръжение. Желанието на инвеститора е то да се намира на по-малко от километър от нашето землище. Нашите съграждани не са съгласни с това и аз ги подкрепям“, посочи кметът на град Българово Йордан Йорданов.

Мария ПОПЧЕВА