"Насърчаване на участие на доброволци е една от важните задачи, които "Дворецът“ си е поставяли през годините“. Това заяви директорът на Държавният културен институт - Културен център (ДКИ - КЦ) "Двореца“ в Балчик Жени Михайлова, предаде кореспондентът на Радио "Фокус" – Варна. Поради обстоятелствата около световната пандемия все още не е уточнен броят на доброволците, които през лятото ще работят в Архитектурно-парковия комплекс. Надеждите на ръководството са, че облекчаване на условията ще даде възможност доброволци от различни страни да пристигнат в Приморска Добруджа, както е било и в предходни години. "Имахме два големи инвестиционна проекта през миналата година. Единият е осъществен в старинният Созопол.

Там ДКИ-КЦ "Двореца“ притежава къща, която е почти реконструирана. Надяваме се скоро тя да влезе в експлоатация. Предстои нейното обзавеждане. Обектът е част от паметника на културата "Старинен Созопол“, посочи Жени Михайлова. Тя припомни, че през септември миналата година е проведена конференция по "Еразъм +“, съвместно с галерията за съвременно изкуство в Галац, Румъния и Средното училище по стъкло, дизайн и приложни изкуства в чешкия град Валашске Мезирзичи, под егидата на ЮНЕСКО. Форумът се е състоял в Чехия.

През 2021-ва беше сключен меморандум за сътрудничество в областта на културата между "Двореца“ и чешкия град Валашске Мезирзичи. Тази година в рамките на договорения културен обмен в "Двореца“ в Балчик ще се представят различни чешки творци.

ДКИ е сред спомоществователите за завършване и оборудване на новата сграда на Карин дом във Варна, организация с водеща роля в предоставянето на професионални услуги за деца със специални нужди и техните семейства, като средства се набират чрез ръчно изработени картички. "Опитваме се да се включим в благородни каузи и се надяваме това да бъде един добър пример и за останалите институции“, отбеляза Жени Михайлова.

На 18 февруари в галерия "Тихото гнездо“ в "Двореца“ в Балчик ще се проведе урок по родолюбие "Образът на Васил Левски в родовата памет“, а през март е предвиден в Каменна зала Час по хореография - "Българско танцово изкуство“. Това са първите събития в културния календар на "Двореца“ за тази година.



Жулиета НИКОЛОВА