В ОИК-Казанлък е подадена жалба за неправомерно премахване на агитационни материали, предаде репортер на "Фокус". Жалбата е подадена вчера, като в нея се твърди, че въз основа на Договор за наем от 23.10.2023 г. между частна фирма и политическа партия е уговорено временно и възмездно ползване на електрическите стълбове, находящи се по бул. “Княз Александър Батенберг“ и бул. “23-ти Пехотен Шипченски полк“ в Казанлък за разполагане на агитационни материали до 05.11.2023 г., включително. В жалбата е приложен и договора за наем. Според жалбоподателя поставянето на агитационни материали на сгради, огради, витрини и други обекти, които са частна собственост може да става с позволение на собственика и с поставянето на агитационните материали на тези стълбове не нарушава изискванията на Изборния кодекс или Заповедта на Кмета на общината.

На 25.10.2023 г. жалбоподателят е констатирал премахването на поставените агитационни материали от служители на Общинско предприятие "КД и ПИС“.  В жалбата той моли ОИК-Казанлък спешно да предприеме необходимите мерки с оглед преустановяване на незаконните действия от страна на служителите на Община Казанлък по отстраняване на поставените агитационни материали, с които се нарушават правата на коалицията в провеждащата се предизборна кампания.

Комисията установи, че в чл. 183, ал.3 от Изборния кодекс по изчерпателен начин са изброени допустимите места за поставяне на агитационни материали - "Агитационните материали се поставят на определени от кмета места, а на сгради, огради и витрини - с разрешение на собственика или управителя на имота.“ Съоръженията на техническата инфраструктура, в т.ч. електрическите стълбове не са сред изброените. Съгласно разпоредбата на чл.17, ал.1, т.2 от Наредба № 1 за осигуряване на обществения ред в община Казанлък на Общински съвет – Казанлък е забранено поставянето и лепенето на афиши, плакати, обяви, реклами, некролози, нагледни агитационни материали и други по сгради, стени, стълбове за улично осветление, автобусни спирки, спирконавеси, съдове за битови отпадъци и други, извън определените за целта места. 

В съответствие с разпоредбата на чл.186, ал.1 от Изборния кодекс премахването или изземването на агитационните материали, поставени или разпространени в нарушение на кодекса се извършват след Решение на Общинската избирателна комисия  и в случай на съмнение от страна на Община Казанлък за поставяне на агитационни материали не по реда на Изборния кодекс следва незабавно да се уведоми ОИК и да не се предприемат самостоятелни действия.

На основание на чл.87, ал.1, т.22 от Изборния кодекс, Общинска избирателна комисия Казанлък указва на Община Казанлък, че съгласно разпоредбата на чл.186, ал.1 от Изборния кодекс премахването или изземването на агитационните материали, поставени или разпространени в нарушение на кодекса се извършват след Решение на Общинската избирателна комисия и в случай на съмнение за поставяне на агитационни материали не по реда на Изборния кодекс следва незабавно да уведоми ОИК и да не предприема самостоятелни действия по прилагане на Изборния кодекс. 

Решението подлежи на обжалване пред Централната избирателна комисия в тридневен срок от обявяването му.