Много интересен експеримент, свързан с когнитивно изкривяване, пробва неизвестен зевзек във Варна.

На множество места из града - по дърветата, са закачени табели с текстове от Библията. Те не пречат на никого, не са и скандални, все пак това е Светото писание.

Точно това е накарало неизвестния зевзек да направи своя експеримент - по подобие на различни снимки и клипчета, които бълват социалните мрежи, но са фейкове, правени с изкуствен интелект.

В случая е изписан текст, с авторство апостол Матей. Текстът е: Обичайте и позволете да бъдете обичани. Бъдете добри един към друг". Посланието е хубаво, и според автора на табелата, която е закачена на "Почивка", е от Матей, глава 7, стих 12.

В Библията (дори и в трите превода) оригиналния текст обаче е: И тъй, всяко нещо, което желаете да правят човеците на вас, така и вие правете на тях; защото това е същината на закона и пророците.  

Зевзекът, поставил табелата, няма как да е объркал толкова много. По скоро е пробвал на яве максимата "Реалността не винаги е това, което изглежда". За това винаги трябва да проверяваме нещата, които виждаме, чуваме, дори и мислим, защото както казват психолозите: не трябва винаги сляпо да вярваме и доверяваме на собствените си възприятия, а да се съмняваме в тяхната способност да ни предават правдоподобно информацията от заобикалящия ни свят.