Земеделските производители у нас от различни поколения се насочват все повече към иновативните технологии в растениевъдство и животновъдство. Това споделят много от участниците във второто издание на форума "Ден на полето", който се провежда край Добрич и събира фермери, производители и представителства от цялата страна, предаде репортер на "Фокус". Модерният подход и възможностите, които дават наука, разработки и дигитални технологии подпомагат земеделците в тяхната работа.

От две години на нашия пазар при засилващ се интерес се предлагат продукти, които подпомагат усвояването на хранителни вещества от почвата, ускоряват фенологично развитие на земеделски култури и гарантират по-високи добиви. Това каза Тодор Тодоров, агроном, представител за региона на Добрич и Варна на фирма, която произвежда и внася в нашата страна нови продукти.

Единият е изцяло биостимулатор, произведен от странични животински продукти и растителни вещества. Съдържа 25,8% органични вещества. Насочен е към третиране на семена, но се използва и като листен биостимулатор. Представен е на форума "Ден на полето" тази седмица. 

Продуктът е със съдържание на аминокиселини, морски водорасли, фитохормони. При третиране на семена се прилага при пшеница, царевица и слънчоглед. На практика се създава хранителна среда около семената и им се дава по-добър старт на развитие. Може да се използва и при плодове с червен цвят за неговата наситеност и по-добър търговски вид. Продуктът е немска разработка. Миналата година е представен у нас само за тестове, тази - за общо приложение, като за предстоящата есенна кампания ще бъде широко налаган за третиране на семена за пшеница.

"Добруджанските фермери стават доста иновативни и все по-често започват да използват в земеделието си подобни продукти. Желанието е да експериментират и да вкарват все по-нови технологии", коментира Наталия Ставрева, регионален представител на същата немска компания. Тя допълни, че тази тенденция е както за стартъп земеделски фирми, така и такива с напреднала практика. Продуктът е особено ефикасен за условия на засушаване, каквито са често явление в Добруджа.

В практиката се налага разработване и прилагане на мобилни приложения, които съветват земеделските производители във всяка една стъпка на тяхната работа с оглед на постигане на оптимални резултати по отношение на производство и добиви. Практическите съвети са съобразени с особеностите на всеки един географски район, което гарантира устойчивост на резултатите. Това каза Марек Млинарчек, търговски мениджър за Североизтока на европейска и междупрофесионална асоциация по въпросите на соргото. 

Приложенията работят с джипиеси и метеорологични данни, като информацията се прецизира не само спрямо всеки земеделец, но и спрямо всяко поле, използвано в селското стопанство. Възможно е чрез приложението да бъде оптимизирано времето на сеитба за дадена култура в зависимост от особеностите на стопанската година и да се следи виртуално целия процес до жътва с всички необходими дейности. Мобилното приложение е безплатно за всеки клиент на организацията и е своеобразен виртуален агроном. 

В "Ден на полето" е представен също почвен хербицид с регистрация за пшеница, ечемик, ръж и тритикале. Прилага се през есента, преди поникване на посевите. Това е съвсем нова практика за България, отбеляза Мариана Иванова, регионален представител на американска компания - водещ лидер при технологиите за растителна защита.

Втора година е на нашия пазар. Увеличават се площите, на които се ползва, увеличават се и земеделците, които го предпочитат. Продуктът реагира много добре при засушаване. Освен това през последните години реално няма зима и топлото време е предпоставка за развитие на плевели в житните култури. Специалистът добави, че в Добруджа въвеждането на този продукт се случва малко по-бавно, но за сметка на това на по-големи земеделски площи. 

На форума край Добрич са представени продукти, доказали своето най-високо качество по цял свят. Това каза Александър Личев, представител за България на френска компания - лидер в производството на автомобилни гуми, в случая за селскостопански машини. Интерес представляват гумите за агромашини с ултрафлекс технология, която е изключително полезна точно в този период на жътва. Тези гуми могат да издържат до 0,6 бара, т.е. с ниско налягане, което има своята цел. Когато тракторът навлезе в полето, минава на ниско налягане и по този начин става по-голямо контактното петно със земята и в същото време по-малко уплътняване на почвата (компресията).  В противен случай оставените от машините следи пречат да поникне каквото и да било. Иновативната технология, доказано е, увеличава с 4% добивите, с 10% се намалява разхода на гориво. Предимството е, че гумите едновременно издържат товара при прибиране на реколтата и е налице гъвкавост, която щади почвата, запазвайки нейната кондиция. 

В нашата страна тази технология се разпространява от 2018 г. и набира все по-голяма популярност. По думите на специалиста, в Добруджа всички по-големи земеделски производители вече използват агрогумите на този производител, там където в полетата работят тежки селскостопански машини, а доказаното качество е гарант за справяне с големите натоварвания.

Това са само част от интересните иновации, представени на тридневния форум "Ден на полето" край Добрич, който тази година събра над 50 участника и се радва на още по-голям интерес от първото издание.

Жулиета НИКОЛОВА