Лимецът е култура, която намира място в храната и на трапезата на българина, и все повече хора я използват. Това каза пред журналисти в село Гурково Тодор Моралийски, добруджански земеделски производител, който се е насочил и към отглеждането на редки култури, като спелта и лимец. Брашното от тези зърнени култури е част от любимите не само на добруджанци питки, палачинки, катми, напитки, ястия с точени кори, хлябове и т.н. Елда и просо също са съставки на здравословната храна и се отглеждат в малки количества.

Надеждите са тази стопанска година реколтата да е с добиви между 200 кг/дка и 250 кг/дка. По думите на Моралийски лимецът е култура, която не дава много, но се отплаща. Освен това не изисква инвестиции в торове и препарати за растителна защита. Това намалява разходите на самото производство. В региона килограм брашно от лимец се предлага на цена около 5 лв. За да е с добро качество продукцията, всяка година земеделският производител засява с лимец около 30 дка. В района се инвестира и в машини за лющене и производство на лимецови ядки. 

Според Тодор Моралийски стопанската година в Добруджа е тръгнала добре, прогнозите за добиви са били около 800 кг/дка за пшеницата, към момента обаче се отчитат около 500 кг/дка. Неблагоприятното редуване на суша и дъжд се е отразило на земеделските култури. Към това се добавят и свръх високите цени на торовете - между 1600 и 1800 лв., сега цената е паднала доста и е от порядъка на 600 лв.

И ако миналата година е имало места в област Добрич с ренти от по 200 лв. и нагоре за декар, то за тази е трудно да се предвиди в цифри на този етап. Размерът на рентата е обвързан със самото производство - цени на торове и добиви. Така се налага земеделците да търсят алтернатива и тя е в отглеждането и преработката на спелта, ръж и лимец например. 

Въпреки трудностите на ежедневието в Добруджа стопаните не забравят да отдадат почит към основния поминък на региона чрез празници, възстановки на ритуали, поддържайки духа на народните традиции, в които особено място е заемала добруджанската жътварска песен.

Жулиета НИКОЛОВА